2374

Рекорд! Фестивалното лято надви по туристи Пловдив 2019

Краят на пандемията и рокът възродиха туризма в Пловдив. Отпадането на мерките  преди поредното затягане рязко увеличиха посетителите под тепетата.  

Особено показателен беше отминалият уикенд, преминал под знака на най-големия рок фест в страната - Hills of Rock. Напливът от туристи, които тридневното събитие доведе, буквално промениха облика на Пловдив още в първата концертна вечер в четвъртък. Според неофициалните данни, поне 25 хиляди души от страната и чужбина са пристигнали специално за фестивала. Според туроператори, освен меломаните, в града имало и няколко големи туристически групи от Западна Европа, чието посещение съвпаднало с рок концертите на Гребната база. 

Въпреки многото ползи както за местната икономика, така и за имиджа на Пловдив като дестинация, предлагаща много и различни видове туризъм, струпването на подобно количество хора показа, че

градът съвсем не е готов да се превърне в постоянна атракция,

която ежедневно да посреща и изпраща десетки хиляди туристи. Браншовите организации, туроператори и хотелиери от години твърдят, че както държавата, така и общините трябва при планиране на проекти да съобразяват дейностите с туристическите процеси в даденото населено място. Макар и през август културната и фестивалната програма в Пловдив временно да утихва заради непоносимите жеги, през септември и октомври календарът отново е препълнен и дори има няколко уикенда, когато по няколко сериозни събития се засичат.

От септември се очакват да са стартирали поне още три сериозни инфраструктурни проекти в Пловдив, което в комбинация със засиления туристически интерес ще направи ситуацията в града повече от сложна, както за местните жители, така и за гостите. А интересът към Пловдив през тази година се оказва, че ще бъде рекорден. За това потвърждават както от сектора, така и официалните данни на НСИ. 

Според статистиката от януари до май през тази година са реализирани близо 403 хил. нощувки в местните хотели. 

Това се оказва и абсолютен рекорд за първите 5 месеца, 

откакто НСИ води статистика за дейността на местата за настаняване. За справка - дори през 2019 година, когато Пловдив беше Европейска столица на културата, за същия период са били реализирани 387 хил. нощувки, или с около 16 000 по-малко.

Нещо повече - през януари 2019 година, когато беше и откриващото събитие, покрай което бяха платени от Общината и фондацията хотели и кетъринг за над 150 хил. лева, общо са реализирани малко над 60 200 нощувки, докато през този януари, без местната администрация да покрива разноски на каквито и да е било гости, имаме близо 59 800 реализирани резервации в местните хотели. 

Предварителните данни сочат, че с началото на фестивалните сезони през юни в Пловдив интересът към града се увеличава. Всички браншове, свързани с туризма под тепетата, също усещат сериозното раздвижване. Бърз поглед върху картината до момента през годината показва, че Пловдив успява да задържи интереса на посетителите дори през традиционно по-слабите допреди няколко години януари и февруари.

Поне 2 млн. от нощувки за миналия уикенд

Тридневният рок фест напълни 95% от леговата база в хотелите в Пловдив. Останаха празни само единични апартаменти, които не бяха резервирани само защото струват по няколко стотака на ден. При близо 230 места за настаняване, подлежащи на категоризация, това значи поне 30 хиляди нощувки само в хотелите. 

При апартаментите на хотелски принцип, отдавани под наем през онлайн платформи като airbnb, ситуацията е подобна. От близо 700 подобни имота, незаети останаха едва 19, отново - предимно в скъпия ценови клас, или подходящи за настаняване на повече от 6 души. Освен градските хотели и апартаменти, се оказва, че Асеновград и всички населени места с хотели в околните 15-20 километра са също така до голяма степен резервирани.

Пред "Марица" брокери разказаха за много случаи, в които техни клиенти, предлагащи жилища под наем, са ги уведомили, че между 21 и 25 юли огледи няма да бъдат възможни, защото заради огромния интерес към града стотици апартаменти са се появили еднократно в платформи като OLX, Bazar.bg и дори Facebook, като надеждата на собствениците е да изкарат един месечен наем, че и отгоре за три-четири вечери.

Дори при консервативната сметка, според статистиката, която казва, че средна цена на нощувката в Пловдив е около ​60 лева на човек, това значи, че при поне ​35 хил. нощувки ще бъдат реализирани в града само този уикенд, което ще вкара минимум 2,​1 млн. лева в местната икономика. 

Opera Open продължава да пълни Античния

Освен Гребната база, която две седмици поред е арена на мегаконцерти, една от емблемите на пловдивската културна сцена - Opera Open, върви с пълна сила на Античния театър. Фестивалът за оперно изкуство отдавна е познат на публиката не само в страната, но и в Европа. Според данните на Община Пловдив, преди пандемията 60% от публиката на Opera Open ​е била от български или чуждестранни туристи. 

Тазгодишният фестивал преминава под наслов "Различният свят" с премиери на балетния спектакъл „Ана Каренина“, на операта „Набуко“, които се превърнаха в истинска сензация и публиката вече очаква следващите дати. На огромен интерес се радва и завръщането на спектакъла „Орфей и Евридика“, гледан от над 7000 души през 2019 година.

Проверка на "Марица" показа, че и през тази година всяко представление, част от оперния фест, е разпродадено напълно или близо до максималния капацитет. Според туроператорите пък, разтеглената в няколко месеца програма прави фестивала един от най-важните за пловдивския културен календар.

Театър, кино и джаз превземат града наесен

От знаковите за Пловдив събития, през август ще видим единствено 8-ото издание на фестивала „Shake That Хълм”, който ще се проведе от 26 до 28 август на Младежкия хълм. През септември обаче културната и развлекателната програма в града продължават с десетки концерти, фестивали и събития. От 2 до 4 септември ще се проведе театрален фестивал TheatArt. Броени дни след финала му започва ново събитие. Фестивалът на комедията ще разсмива пловдивчани и гостите на града от 8 до 11 септември. Следващата атракция ще бъде буквално по Главната. Фестивалът на уличните изкуства 6Fest  е от 28 септември до 2 октомври. Пак по същото време ще се проведе и традиционният базар "Капана". Международен кино- и литературен фестивал "Синелибри"  е планиран от 14 до 31 октомври. Часът на джазмените удря следващия месец. Пловдив Джаз Фест е насрочен от 4 до 6 ноември. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Роки Маунтин

Роки Маунтин

25.07.2022 | 15:05

Не е много идейно рок-идио.тите да си думкат тъпаните на границата на защитена зона „Марица-Пловдив”, но какво тук значат някакви си птички и тревички пред „печалбите на туристическия бранш”!!! Вярно че след тях Пловдив може да заприлича на пустинята Колорадо, но затова пък „туристическите босове” ще имат парички за екскурзии до девствени природни кътчета из целия свят или, не дай боже, дори за да заживеят там! А на простите пловдивски „фенове” на рок-данданията може би ще им се прииска да се цанят за гл.ухи камериерки и недочу.ваща охрана в резевата „Скалистите планини” (Роки Маунтинс)!

Отговори
0 0
Цеци

Цеци

25.07.2022 | 10:32

Какво направи Тотев 2019???? Освен да забогатее с няколко милиона от откриването!!! Нищо!!!

Отговори
4 0
Батко

Батко

25.07.2022 | 08:42

Можело, значи ;)

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?