2374

Режат социални плащания заради ваучери и печалба от хазарт

Всички доходи на показ - такъв поход е предприела държавата към българските граждани. От тази година работодателите са задължени да посочват пред НАП всички необлагаеми доходи, които са изплатили през 2022 г. на служителите си. Това включва ваучери за храна, парите за първите три дни болнични, обезщетения при пенсиониране, при прекратяване на работа по болест, при раждане на дете и др. От догодина пък в Агенцията по приходите ще  трябва да се декларират всякакви необлагаеми доходи и от други платци (не работодатели) като ренти, хазарт, лихви, продажба и замяна на движимо и недвижимо имущество и др. Държавата ще вижда безпроблемно „личното досие“  на всеки, включително парите, получени от пенсии, детски и социални помощи. Целта е една - да бъде създаден действащ подоходен регистър, за да може по-точно и по-бързо да се насочват мерки за социална подкрепа, аргументираха се депутатите при приемането на новите разпоредби. Това означава, че ако човек спечели от хазарт, може да му спрат някои от социалните помощи. Или пък да се раздели с енергийните помощи, ако с някой неочакван приход надмине границата за подпомагане. 

Още сега работодателите са поставени в шах. За да бъдат въведени изискваните данни, и то в срок до 28 февруари, се налага настройка на счетоводните програми, които фирмите ползват, което води до още един разход. Другият вариант е изискваните доходи на служителите да се въвеждат ръчно. "Най-голямо затруднение за предприятията е декларирането на ваучерите за храна, които до 200 лв. месечно са необлагаеми", алармира  заместник-председателят на Българска стопанска камара Станислав Попдончев. Голяма част от предприятията ще въвеждат тези данни на ръка, тъй като ваучерите не са включени във ведомостите за заплати и не може автоматично сумите да залегнат в справката за доходите. "Проблемът е, че става дума за много голямо разширяване на обхвата на информацията, която предприятията трябва да подадат пред НАП, и то бе предложено за изненада на бизнеса между първо и второ четене на закона", допълни той. Сега счетоводителите работят извънредно, за да наваксат с новото изискване. До края на февруари данните трябва да са вкарани, за да може след това НАП да пусне т.нар. „умни" данъчни декларации с всички налични елементи. Именно през март ще започне същинската данъчна кампания за доходите от 2022 година.

Както и досега, така и с новите промени от тази и следващата година хората ще могат онлайн да проверяват какви пари е декларирано, че са им изплатени. И ако видят, че някой е излъгал, ще могат да сигнализират в НАП. Целта е да няма възможност за измами и фирми да лъжат, че са изплатили някакви доходи. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Наяжте се с пари

Наяжте се с пари

06.02.2023 | 08:55

Мръсни кръвопиийци

Отговори
15 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?