46

Регион Пловдив посреща зимата с ремонтирана пътна мрежа

Въпреки трудностите с възлагането и плащанията, „Европейски пътища“ се справи качествено с ключови ремонти на важни транспортни обекти в областта

Активни ремонтни дейности с екипи и техника, разположени на няколко трасета едновременно. Такова е ежедневието на пътностроителната компания „Европейски пътища“, която е основният изпълнител на текущите ремонти на пътната мрежа в област Пловдив.

Това лято те висяха на косъм заради нестабилната политическа обстановка на национално ниво, тенденциозната война, която изпълнителната власт поведе с пътностроителните компании, забавените възлагания и разплащания на извършените дейности. Въпреки всички тези негативни обстоятелства, от „Европейски пътища“ успяха да реализират качествено и в срок всички възложени ремонти на пътища в областта.

„Беше много сложен сезон на летни ремонти, но за радост на пловдивчани и гостите на града се справихме благодарение на добрата професионална подготовка на нашите екипи. Все пак близо 30-годишният опит е от голямо значение, когато се налага да се работи в кризисна ситуация, каквато безспорно бяха за целия ни бранш последните месеци.

Строителството и ремонтът на пътищата не са дейност, която може да се случва от днес за утре

- тя изисква подготовка, планиране и стратегическа мисъл, а не стихийност и постоянно набеждаване на строителите. В бранша работят сериозни и отговорни компании и не е от полза за никого да сме под постоянни политически атаки“, казва Маргарита Попиванова, изпълнителен директор на „Европейски пътища“.

Напълно завършени са вече последните два етапа на Околовръстния път - от Пещерско до Коматевско шосе и отсечката между Пазарджишко и Пещерско шосе. За по-бързия и щадящ околната среда ремонт на Околовръстното бе използван методът на студеното рециклиране, при който повредените асфалтови пластове се влагат в заздравяване на ремонтирания път, без да бъдат премахвани. Така вече са значително улеснени трафикът по Околовръстното и логистиката на редица предприятия, които са разположени в периферията на града и са ключови за икономиката на областта.

„Наложи се да затворим платната, защото пътят беше в трагично състояние, с много дупки. Всички сме наясно, че

Пловдив се нуждае от ново, много по-широко и удобно Околовръстно шосе,

но докато това се случи, се налага да поддържаме качествено съществуващото заради голямата му натовареност“ , споделя Гинка Маринова, главен инженер в „Европейски пътища“.

През изминалите месеци на възлови ремонти бяха подложени и част от пътните артерии от и към Пловдив.

През септември бе отворен за движение живописният път от Ситово към Лилково. Последните 12 км от отсечката са с нови асфалтови пластове, извършени са и дейности по отводняване и обезопасяване на срутища и свлачища. От фирмата строител казват, че ремонтът на планински отсечки е за опитни пътищари заради тесните участъци, които затрудняват по-интензивната работа и маневрирането на машините.

В календара с ремонти попадна и ключовата отсечка, свързваща Околовръстното на Пловдив с АМ „Тракия“. Пътят е важен и за жителите на с. Бенковски и околията, тъй като той е най-бързият и удобен маршрут за придвижване в посока Пловдив. „Компанията ни разполага с широка гама от пътностроителна техника, която влагаме, съобразно особеностите на трасето. При този ремонт използвахме специални рециклатори, грайдери и валяци, което ни позволи значително да съкратим времето за изпълнение и елиминира зависимостта от метеорологичните условия“, споделят от ръководството на „Европейски пътища“.

Сред превантивните ремонти част от Републиканската пътна мрежа е и

трасето, водещо от Пловдив към Хасково.

От четири обособени участъка ремонтът е напълно завършен на три от тях, като активно се работи и по последния участък Садово-Поповица-Дебър. Фрезова се съществуващата асфалтова настилка и се полага горен пласт настилка. Изграждат се нови банкети и се извършват дейности по отводняване.

Обновена е и пътната инфраструктура по направлението Плодовитово-Първомай-Асеновград. Пътят скоро ще бъде напълно готов за експоатация - с нова асфалтова настилка и при пълна безопасност за пътуващите.

„За съжаление се налага да повдигнем въпроса и за

проблемите с кариерния комплекс в Белащица.

Заради незаконния протест на Инициативния комитет, който цяло лято ни възпрепятства да извозваме добития в рамките на концесията инертен материал, се налагаше често да докарваме материал за ремонтите от съседните области. Това усложни и оскъпи допълнително някои от тях - особено на фона на цялостното оскъпяване на строителните материали. За жалост, потърпевши са всички ползватели на пътищата в областта, които съвсем логично искат да се движат комфортно и сигурно“, напомня Маргарита Попиванова.

Междувременно освен с транспортната инфраструктура на област Пловдив компанията е ангажирана и с развитието на градската среда. В началото на учебната година учениците от НУ „Христо Ботев“ пристъпиха в красивия и обновен училищен двор с положена нова настилка.

„Независимо от всички трудности, Общината, институциите и хората знаят, че могат да разчитат на нас. Вършим си съвестно работата, защото сме наясно, че без добра инфраструктура няма добри връзки. А без добри връзки няма нито добри предпоставки за развитие на бизнес, нито добро качество на живот“, казва Маргарита Попиванова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Зико

Зико

23.11.2022 | 12:42

Ако това е околовръсно аз съм камила.

Отговори
0 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?