Следвайте ни

Златото - спасителен пояс срещу инфлацията

viber icon

През 2020-а няма опасност от икономическа рецесия въпреки съществуващите рискове за глобалната среда. Вместо очакваната криза икономическият цикъл може да удължи до 2 години експанзия.

 

Златото ще продължи да покачва цената си, защото все по-често се търси като инструмент за защита от инфлацията, а не само от движенията на финансовите пазари. Силен щатски долар и умерени ръстове на акциите и контролирани движения на цените на петрола. Такава световна икономическа картина очертават за тази година анализаторите на Елана Трейдинг.

Възстановяването на германската индустрия ще се отрази и на българските предприятия. Растежът на икономиката у нас ще се дължи основно на кредитната експанзия и потреблението.

Ръстът ще се запази над 3.5%

през годината с продължаващо покачване на инфлацията и ниска безработица. Очаква се затягане на мерките за кредитиране от централната банка, с което да се охлади строителният бум.

Цената на златото ще достигне 1750 долара за тройунция до края на годината. /Една тройунция е равна на 31,103 грама/. Златото вече се търси и като защита от инфлация и обезценка на парите, а не само срещу спад на финансовите пазари. Тенденцията ще се запази през следващите години и евентуално ще доведе до цена от 2000 долара за тройунция. Това ниво обаче не се очаква да бъде достигнато през 2020 г., но златото ще присъства в портфейлите на инвеститорите като застраховка от рисковете.

Петролният пазар намери баланс

в диапазона на цената от 66 до 70 долара за барел е горната граница за американския сорт и типа Брент. Малко вероятно е този таван да бъде надскочен през 2020 г. Според експертите цената на петрола ще се движи в диапазона USD 45 - USD 60 за барел през тази година.

Щатският долар държи позициите си спрямо основните валути благодарение на отрицателните лихви в много икономики по света. Балансът на валутния пазар би трябвало да се запази, защото всяко по-силно движение извън диапазона 1.05-1.20 EUR/USD ще е сигнал за коренна промяна на ситуацията на пазарите. В първата половина на годината има потенциал за спад на еврото и поддържане на силен долар. През втората половина на 2020 г. ще се търси нов баланс между валутите към нивото от 1.1- EUR/USD.

Анализаторите на Елана Трейдинг посочват, че българският пазар отчете възстановяване в края на миналата година и поставя

началото на по-трайно покачване на индекса SOFIX

през първата половина на 2020 г. Този позитивен сценарий на развитие изисква да се случат няколко събития. Първото е да има подобрение в индустрията в Европа, което да се отрази и като покачване на резултатите на индустриалните компании на Българска фондова борса /БФБ/. Вторият сектор, който може да доведе до възстановяване на SOFIX, е финансовият. Банковите акции са много евтини, но доверието в институциите е слабо. Експертите очакват новите публични компании като „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ да допринесат за движение на пазара, а покупки на индустриалните и финансовите акции да доведат до ръст на SOFIX до 640 пункта (ръст 12.7%) като най-позитивен сценарий за първата половина на 2020 г.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

polkmjn

04.03.2020 | 23:20

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас.       Казвам се Катика Каменич, оставям в Петрич в България, искам да използвам тази страхотна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Търсих заем преди и те по-късно ме заблудиха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected] или [email protected])

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?