49

Реакциите за еврото: От "сериозен имиджов шамар" до "Казах ли ви?"

Новината, че влизането на България в еврозоната няма да се състои на 1 януари догодина, разбуни духовете сред политици, бивши депутати, икономисти и финансисти. Ето първите реакции от фейсбук профилите на Георги Ганев, Корнелия Нинова, Георги Кадиев и икономиста Михаил Кръстев.

 

Георги Ганев, икономист и бивш депутат от „Демократична България“

"Днес в лицето на министъра на финансите България официално се отказа от стремежа си да влезе в еврозоната при първа възможност. Стремежът да се влезе в еврозоната при първа възможност е същностна, за мен изключително важна (знам, че за други колеги това няма никакво значение) характеристика на въведения преди четвърт век паричен режим в страната.

Поради което, според мен, този отказ променя самия режим и цялата стопанска среда. Също според мен, тази промяна е в много притеснителна посока."

Корнелия Нинова, лидер на БСП

"БСП предупреди, че България не е готова за приемане на еврото от 1.01.2024 г. Главният ни аргумент беше високият ръст на инфлацията. Свиването и под 3% означава рязко свиване на разходите и увеличаване на бедността и неравенствата. 

Времето показа, че сме били прави, че не сме антиевропейска, а национално отговорна партия."

Георги Кадиев, бивш депутат от БСП за България

"Казах ли ви?  С Горанов в "Магнитски" и протежетата му в МФ, никакъв шанс. Отделно цялата ни останала неготовност, неизпълнени критерии, липса на законодателство и корупция. И изобщо не е вярно, че ние сами се отказваме.  Казали са ни така да го отиграем, за да не излезе, че те ни отказват. Страшен провал!"

Михаил Кръстев, икономист

Отлагането е лош знак и ние ще платим висока цена за него. Бих казал - сериозен имиджов шамар е. По-големият проблем обаче е, че българската държава непрекъснато изпраща сигнали, че не сме готови – нямаме бюджет, правителството е служебно, управителят на БНБ е с изтекъл мандат, има дупки в законодателството. Хърватия, която въведе еврото тази година,  имаше широко национално обединение за влизането в еврозоната. В България  виждаме точно обратното. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
освен шорошоядско грухтене

освен шорошоядско грухтене

17.02.2023 | 21:00

друго няма!

Отговори
2 4
Не на еврото

Не на еврото

17.02.2023 | 18:29

Който иска евро да си ходи в някоя държава, където е официална валута тук е България и ние си искаме лева. Валутния борд ни дава стабилност и това е последната пречка крадливите ни политяги да опоскат бюджета и да ни захлупят с дългове. Референдум ще има! България над всичко!

Отговори
10 1
Супер!Дреме ми на шапката колко недоволни са политиците!

Супер!Дреме ми на шапката колко недоволни са политиците!

17.02.2023 | 17:57

Важното е,че народа ще си вземе глътка въздух поне за 1г и се зарадвахме на новината!

Отговори
11 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?