Следвайте ни

Разследвайте дали електромерите не са манипулирани

Бизнесът е на ръба, а печалбите на ЕРП-тата растат

viber icon

Съжалявам, че някои се опитаха да изменят първоначалните искания за пълна прозрачност и ревизия на работата на ЕРП-тата. Желанията на бизнеса са същите като тези на протестиращите хора. Ние сме против монополистите. А ЕРП-тата са най-изкристализиралите монополни форми в страната. Смятам, че сметките, които те ни представиха за плащане през януари, са криминално завишени. Ние искаме сметките да се обследват, да се разнищят внимателно от експерти и да се види какво се крие зад тях.


Според мен и други съмишленици, има манипулиране на показанията на електромерите. Затова аз имам две конкретни искания:


Първо, възможна и правилна ли е процедурата, когато се поставят електромери, тяхната изправност да се проверява първо в Института по метрология, а след това те да се връщат на ЕVN. Не е ли по-правилно това да се случва в обратен ред - електромерите от ЕVN да отиват в Института по метрология и оттам да се монтират при абонатите?


Искам да обърна внимание на факта, че в момента електромерите масово се подменят от EVN. Защо? Подмяната става, без да се уведомяват абонатите. Това е в противоречие на общите условия в договора. Дали някои партиди от новите електромери, които са монтирани, не са манипулирани предварително? Не зная. Именно това трябва да се обследва колкото може по-бързо.
Второ, върви слух, че най-новите електронни електромери, които имат дистанционна връзка с EVN, може да се манипулират от специален софтуер. Любопитно е, ако към една сграда са инсталирани електромер от по-стар модел и още един електронен, ще има ли разлика в техните показания и колко голяма ще е тя?


Тази вечер Бизнес експертния съвет ще има среща със сродни организации от Панагюрище, Пазарджик, Асеновград, Копривщица и Айтос, за да обсъдим ситуацията. Общото мнение е, че бизнесът е смачкан. И една от причините за това, че сме притиснати в ъгъла, са монополите. За последните 4 години нашите печалби намаляха с 30 до 75 процента, докато на ЕРП-тата се вдигнаха с толкова. Според нас в тези години на стагнация държавата трябваше да замрази цените на електроенергията и водата, за да може всички поравно да понесем щетите. Само че държавата не само че не замрази тези цени, но и вдигна някои данъци и ставки. В последните години непрекъснато се увеличава минималният осигурителен праг. Имаме вдигане и на местните данъци. Затова сме на ръба, а някои колеги фалираха. А когато фирмите фалират, и гражданите фалират по свой начин, защото остават без доходи.


Записа Надя Петрова

Още от категорията

Виж всички

Коментари (24)

4au6

4au6

28.02.2013 | 23:24

Дойдат ли избори и се появяват едни муцуни Бозуковци Тренчевци и .... Всякакви СЕЛСКИ тарикати се опитват да яхнат недоволството на НАРОДА.

Отговори
0 0
Калинка Малинка

Калинка Малинка

28.02.2013 | 16:12

Да Чефо..Много работи не знаем.Вчера четох един коментар в който пише:-23 години гласувам,но не зная кой ме представлява в парламента.Попитах съседа и той не знае.Попитах и другият ми съсед и той не знае.От тук нататък разсмислете за голяма част от гласоподаватели знаят ли изобщо за кого гласуват.

Отговори
0 0
чефу

чефу

28.02.2013 | 14:11

ДА КАЛИНКА МАЛИНКА.ДО СКОРО НЕ ЗНАЕХ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА 800 ХИЛЯДИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ.А КОЛКО ЛИ СА ТЕЗИ КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ НЕЩО ЗА ДА ХРАНЯТ ТЕЗИ СЛУЖИТЕЛИ?

Отговори
0 0
Калинка Малинка

Калинка Малинка

28.02.2013 | 12:25

Продължавам да вярвам,че всичко зависи от нас.Проблемът ни е,че живота ни се промени на 180 градуса и всеки се спасява по единично.Ако обаче всички тези потърпевши хора се организират и подадат общ иск към европейските съдилища нещата ще се променят.Това е моето мнение.Не твърдя,че съм права,но съм загубила вяра в българското правосъдие.Откъдето и да се обърнеш виждаш как се шири корупция във всички етажи на властта.УСпоредно с това управляващите ни засипват с все още повече данъци.Вчера за дъжд,а утре вече и за въздуха който дишаме.

Отговори
0 0
читател

читател

28.02.2013 | 12:02

БРАВО НА ВАС"РАЗЛИКА ИМА И Е ФРАПИРАЩА".ТОВА ВЕЧЕ Е НЕЩО СЕГА ВАШИЯ ПРОТЕСТ МОЖЕ ДА БЪДЕ С ПЪЛНА СЪВЕСТ.МОЛЯ ПУБЛИКУВАЙТЕ ПО ЧЕСТО РЕЗУЛТАТА ОТ ВАШАТА БОРБА.СЪВЕТВАМ ВИ ДА ПОИСКАТЕ И ПОМОЩА НА АДВОКАТ КЪРЛЕВ.

Отговори
0 0
mm

mm

28.02.2013 | 11:44

точно вие ли г-н Бозуков говорите за манипулация.що не кажете колко ток сте откраднали ? и продължавате за сметка на останалите

Отговори
0 0
гражданин

гражданин

28.02.2013 | 11:01

След като ни смениха електромерите, почнаха да отчитат двойно. Цената е отделен въпрос, киловатчасите са двойно повече. Отчита ни по 2.5 киловатчаса на час през цялата нощ през есента, когато работи само един бойлер, който стопля за 2 часа, хладилник клас АА и телевизор на стендбай. Проверявали сме, никой съсед не се е закачил на нашия електромер.

Отговори
0 0
тези електромери

тези електромери

28.02.2013 | 10:09

Тези електромери в цивилизованите държави ги забраниха, защото се поддават на манипулации.

Отговори
0 0
разлика има и е фрапираща!

разлика има и е фрапираща!

28.02.2013 | 10:05

Вкъщи сме сложили паралелен електромер, който изобщо не е от старите, нима е метрологична проверка с тази разлика, че ние НЯМАМЕ право да го сложим и да отчитаме по него, направихме го просто за сравнение, усъмнихме се в достоверността на показанията на новите електромери - часовникът работи, уж нормално отчита дневна/нощна, всички електроуреди пускаме след 10 часа, когато реално се прибираме, защото работим до късно, но винаги съотношението дневна:нощна е точно 2:1. И за еднакво потребление два месеца - драстична разлика в сметките. Е, разстоянието между двата електромера е около 15-20 метра, не може ад има 60 % загуби по трасето! Вътрешния електромер отчита съвсем реално, а този на ЕВН - както си го манипулират. Сега събирам информация има ли начин да използвам данните на вътрешния електромер, който си има нужните документи, въпреки че доста се тръшкаха на баща ми, че не можел да мине проверка, защото не сме лица, които имат право да сложат такъв!

Отговори
0 0
Калинка Малинка

Калинка Малинка

28.02.2013 | 09:33

И ще има ефект като ги засече при условие,че се командват дистанционно.Има хора дори нямат достъп до собственият си електромер.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?