49

Разместване по върховете: Apple вече не е най-скъпата компания в света

Saudi Aramco изпревари Apple и вече е компанията с най-голяма пазарна капитализация в света, след като по-високите цени на петрола оскъпиха акциите на най-големия износител на суровината в света до рекордно високи нива. В същото време разпродажбите на фондовите борси понижиха пазарната капитализация на производителя на iPhone.

В края на миналата седмица пазарната стойност на петролната компания на Саудитска Арабия вчера бе 2.426 трлн. долара, надхвърляйки тази на Apple с над 10 млрд. долара. Това е първият случай, в който Saudi Aramco си връща първото място от 2020 г. насам, който идва след разпродажбите на акциите на технологичните компании от началото на годината, информира FT.

В началото на януари Apple стана първата, която достигна 3 трлн. долара пазарна капитализация, въпреки че акциите <210> пострадаха в последните месеци. Производителят на iPhone се справя по-добре от някои други технологични компании, като акциите на компанията поевтиняват с 19% от достигнатия през януари връх. Книжата се обезцениха с 5.2% до 146.50 долара вчера, като това е най-ниското ниво от ноември.

Apple наскоро отчете най-доброто си тримесечие по отношение на приходите, но главният изпълнителен директор Тим Кук предупреди, че недостигът при предлагането и локдауните в Китай се очаква да струват на компанията 8 млрд. долара през настоящото тримесечие.

Някои анализатори обаче поставят под въпрос сравнението между двете компании, имайки предвид факта, че Apple е публична компания, основана в гараж в Калифорния през 1976 г., а Saudi Aramco е държавен петролен гигант с малко количество свободно търгуеми акции.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?