1553

Ралито при петрола се забави, нов спад при златото

ИВАЙЛО АНДОНОВ
директор Инвестиционен център ЕЛАНА Пловдив.

Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари

 

През изминалата седмица най-важното събитие, което определи посоката на търговия на пазарите, бяха публикуваните данни за нивото на инфлацията зад океана. Статистиката показа забавяне на инфлацията до 3,2% на годишна база, като прогнозите на анализаторите бяха за 3,3%. По-добрите данни засилиха надеждите, че инфлацията в най-голямата икономика в света се понижава, което, от своя страна, ще позволи на Федералния резерв да прекрати цикъла на повишаване на лихвените проценти още от следващия месец. Основните американски индекси приключиха с минимални отклонения. За петте работни сесии Dow Jones единствен от индексите на Wall Street отбеляза повишение. Широкият S&P 500 и технологичният Nasdaq поради спада най-вече на компаниите за полупроводници отбелязаха седмични загуби  съответно с 0,3 на сто и 1,9 на сто. Най-голям натиск върху Nasdaq оказаха акциите на Advanced Micro Devices, Nvidia и Micron.

 

Повечето от азиатските фондови борси също се търгуваха в червения сектор, след като правителството на САЩ очерта нови ограничения върху технологичните инвестиции в Китай. Президентът Джо Байдън подписа указ, който ще блокира някои нови инвестиции в китайски технологии като полупроводници и други технологични сектори. Този ход е поредният в продължаващия

търговски спор между двете най-големи икономики в света.

Анализаторите очакват този указ  да предизвика ответни мерки от Китай. Притесненията относно срива на пазара на имоти в азиатската страна също се възродиха тази седмица на фона на съобщенията, че най-големите строителни предприемачи в страната се борят да изпълнят своите дългови задължения.

Capri Holdings Ltd, която притежава множество известни марки, като Versace, Jimmy Choo и Michael Kors, изригна с ръст от над  50%, след като се съгласи да продаде бизнеса си на луксозната компания Tapestry за 8,5 милиарда долара. Очаква се след сделката Tapestry да стане

сериозен конкурент на европейските луксозни модни гиганти

LVMH и Gucci. Акциите на Eli Lilly скочиха с близо 15%, след като фармацевтичният гигант отчете много по-добро от очакваното тримесечие и вдигна прогнозата си за цялата година. Силното търсене на новото лекарство за диабет Mounjaro издигна фармацевтичния гигант до едно от най-печелившите му тримесечия в историята. Лекарството генерира приходи от 979 милиона долара за периода. С пазарна стойност от 469 милиарда долара Eli Lilly вече е деветата по големина компания в света.

Акциите на Roblox паднаха с 20%, след като компанията представи смесен отчет за приходите си за второто тримесечие. Платформата за онлайн игри не изпълни прогнозите за резервациите, тъй като намаляващото търсене на нейните онлайн игри и засилващата се конкуренция навредиха на прогнозите за растеж. От  Roblox поясниха, че клиентите са прекарали по-малко време, играейки нейните видеоигри. Потребителите са прекарали 14 млрд. часа в платформата в рамките на трите месеца, завършили на 30 юни, което се оказа под очакваните от анализаторите 14,4 млрд. часа. Пазарната капитализация на дружеството за споделяне на превози  Lyft Inc изгуби над 10%, след публикувани лоши резултати.

Цените на суровия петрол завършиха със седма поредна седмица на повишение

- най-дългата печеливша серия от юни 2022 г. И все пак ралито се забави. През изминалата седмица цените на двата основни сорта петрол се покачиха с минималните 0,5%.

Цените на спот златото завършиха на едномесечно дъно в петък при нива от 1915 щатски долара за тройунция. Това е загуба от 1,2% за изминалата  седмица, или трета поредна седмица на червено. 

Цените на благородния метал, както и по-широките пазари на метали (платина и сребро), бяха подложени на натиск от повишаването на долара. Несигурността относно лихвените проценти в САЩ стимулираха входящите парични потоци към долара. Зелените пари се повишиха през седмицата и до голяма степен надминаха златото като сигурно убежище през последните месеци на фона на нарастващите залози, че лихвените проценти в САЩ ще останат по-високи за по-дълго време. По-високите лихвени проценти предвещават лоши новини за златото и другите инвестиционни метали, като се има предвид, че се повишават алтернативните разходи за държане на активи, които не носят доходност. 

У нас основният ни борсов индекс SOFIX остава на най-високо ниво от над пет години и половина. Бенчмаркът добави 1,6% седмичен ръст.

-----------------------------------------------

Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?