4020

Радост за шофьорите: Горивата в Пловдивско са сред най-евтините в страната

Най-изгоден под тепетата е дизелът, който е с около 4,46 стотинки по-евтин от средната му цена за страната, показа проверка на "Марица"

Цените на основните горива в пловдивските бензиностанции са сред най-ниските в страната за пореден месец. В началото на април средната стойност на литър бензин А95 в града е с малко над 4 стотинки по-малко, сравнено със осреднената за страната, която гони 2,68 лв./л. Поводи за радост имат и зареждащите пропан-бутан, защото при 1,25 лева в Пловдивско плащат с близо 2,5 стотинки надолу. Най-голяма е разликата при дизела, който в страната върви около 2,78 лв./л, докато под тепетата цената му е с почти 4,5 стотинки по-ниска. 

Така средният ценови коефициент на горивата в Пловдив е малко над минус 11 стотинки, което нарежда областта на второ място в страната. Абсолютен лидер е Ямболският регион, където средната им стойност е с малко над 13 стотинки под националната. Третата позиция е за Пазарджишка област (с малко над 9,5 стотинки разлика в полза на потребителя). 

Само в 6 области в страната цените на горивата са над средните национални стойности. Най-скъпо зареждат жителите на Смолян (с близо 3,5 стотинки отгоре), следвани от тези в Кърджали (плюс 3 стотинки) и Кюстендил (с 2,2 стотинки над средните нива). Другите три области, в които е най-неизгодно да се зарежда, са Разград, Плевен и Монтана, но там разликата над осреднената цена за страната е между 1,5 и 0,5 стотинки. 

Според данните на специализирания сайт за горива "Фуело", най-евтино бензин може да заредим в град Ракитово в Пазарджишка област на цени от едва 2,38 лв./л, докато най-изгодният дизел е в град Белослав (в близост до Варна) - 2,45 лева. В ботевградска бензиностанция пък газът е едва 1,09 лева. 

Горивата в България остават едни от най-ниските в целия ЕС и в началото на април. Единствената държава членка, в която водачите плащат по-малко, е Малта. В Румъния бензинът и дизелът са със средно 15 стотинки по-скъпи в момента, в Гърция - с близо лев отгоре, дори в Сърбия към момента цената е средно с 10-12 на сто над тази в страната ни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Посочете ми

Посочете ми

08.04.2024 | 18:11

Поне един радостен шофьор.Голяма тъпня сте изписали пак

Отговори
1 1
Breks

Breks

08.04.2024 | 14:31

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://e.vg/alman

Отговори
0 4
Еии много

Еии много

08.04.2024 | 13:46

ниски цени няма що

Отговори
3 1
Тъй Ли....

Тъй Ли....

08.04.2024 | 12:48

Брейййй, ама и заплатите са едни от най-ниските за ВТОРИЯ ПО ГОЛЕМИНА ГРАД

Отговори
5 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?