71

Радев: След газопровода - мостове през Дунав и Шенген за България и Румъния

Румен Радев, Фон дер Лайен, президентите на Азербайджан и РСМ и премиерите на Гърция и Румъния пуснаха газа по ICGB

 

Президентът Румен Радев, шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев, на РСМ Стево Пендаровски и на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция Кириякос Мицотакис и на Румъния Николае Чука дадоха официален старт на газопровода между България и Гърция.

По интерконектора България ще получава пълните количества азерски газ. Газопроводът започна да работи от 7 часа тази сутрин, пише "24 часа".

Първи на церемонията говори служебният премиер Гълъб Донев, който подчерта, че се е наложило администрациите да работят спешно, за да бъде пуснат газопроводът. Тя бе закрита пък от Румен Радев, който поиска бързо приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Както и продължаване на строителството на нови магистрали, мостове през Дунав и нови нефто и газопроводи.

Новият газопровод може да задоволи пълните домашни нужди на България и да осигури диверсификация на източниците.

България става по-малко уязвима

и подобрява възможността ни да водим преговори, заяви Донев. За Гърция и България това не е едно търговско споразумение, а доказателство за отговорността и солидарността, простиращо се далеч отвъд интересите ни в региона. От втората половина на 2021 г. се сблъскваме с енергийна криза, ситуацията е трудна и бе утежнена от военния конфликт между Русия и Украйна. Съзнателното нарушаване на газовите връзки в Балтика е потвърждение, че сигурността на доставките може да се компрометира много бързо. Заради това стратегическото значение на газопровода надхвърля границите на България и отношенията ни с Гърция. Ще се осигури преноса на природен газ и към Румъния, Молдова, Украйна и Централна Европа, заяви още Гълъб Донев.

Газопроводът ще се възползва от строящия се терминал в Александруполис, добави още служебният премиер.

200 млн. евро или 70% от финансирането е осигурена пряко или с помощта на Европейската комисия, подчерта водещият на церемонията Илия Лингорски.

Това събитие е специално и денят е много важен. Проектът за газов интерконектор стои на масата още от 2009 г., когато България бе тежко засегната от решението на "Газпром" да прекрати транспорта на газ през Украйна, започна речта си шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя благодари на всички български и гръцки правителства за свършената работа.

ЕС подкрепя този проект и практическиq и финансово с 250 млн. евро.

Започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България получаваше 80% от газа си от Русия преди Русия да започне ужасяваща война срещу Украйна и енергийна война срещу Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руски газ. Интерконекторът може да покрие цялото потребление от газ на България, подчерта още шефката на ЕК.

Благодарение на проекти като интеконектора Европа ще има достатъчно газ през зимата, заяви още Фон дер Лайен.

Кризата изисква от Европа общ отговор да се намалят цените на енергията за домакинствата. В ЕС се споразумяхме да ограничим изключителните доходи на фирми и да ги насочим за подкрепа на бизнеса и домакинствата. Но като го правим трябва да подкрепяме нашия единен пазар - това е силата на ЕС. Без европейска решителност рискуваме да бъдем разцепени. Важно е да имаме равни възможности за всички на пазара на ЕС. Ще свършим много повече да ограничим цените на енергията, които отслабват нашата икономика, каза още председателката на ЕК.

Нека заедно се изправим и да изготвим един силен енергиен съюз, заключи тя.


От години азерският газ е на пазара в Европа, вече е и в България.

Южният газов коридор промени картата на Европа.

Той пренася газ до потребителите по нов път и от нов източник. Има и няколко други газови полета в Азербайджан, които ще допринесат да увеличи обема на доставките, каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Много скоро ние ще бъде и надежден доставчик на електрическо от вятърни станции за Европа. В момента обсъждаме как точно да доставим това електричество, добави той.

До 2027 г. смятаме да удвоим доставките на природен газ за Европа. Вече започнахме консултации за разширяване на ТАНАП и ТАП, за да осигурим допълнителни доставки. Искам да поздравя народа на България, народа на Гърция с това историческо събитие - завършването на интеконектора, заяви още Алиев.

Преди два месеца в Комотини заедно с тогавашния премиер Кирил Петков отпразнувахме привършването на строителството на този енергиен мост между България и Гърция. Този интерконектор драматично променя енергийната карта на региона. Началото на търговските операции е важен момент за цяла Европа. Той ще подсили сигурността на доставките на енергия на Балканите и в цяла Европа. Това е координация на сътрудничеството и усилията на нашите правителства. Работих интензивмно с Бойко Борисов, Кирил Петков и техните правителства и всичкси осъзнаваме важността на тези усилия, заяви в словото си премиерът на Гърция Кириякос Мицотакис.

Този тръбопровод свързва европейски държави с едни и същи европейски ценности и е израз на нашата увереност, че ще се справим с предизвикателствата. Ще повишим просперитета на нашите народи, заяви още гръцкият министър-председател. Той подчерта важността от обща европейска позиция, за да се противопоставим на руския енергиен шантаж.

Всички стъпки да увеличим нашето сътрудничество ще

доведат до енергийни източници на разумни цени.

Трябва да увеличим капацитета на нашето производство и да си напишем домашното в Европа, за да диверсифицираме заедно нашите енергийни доставки. Молдова, Украйна и Западните Балкани също разчитат на това. Интерконекторът между Гърция и България допринася сериозно. Но трябва да признаем, че диверсификацията трябва да се ускори и Европа трябва да се освободи от своята зависимост от руски горива, заяви министър-председателят на Румъния Николае Чука. Той поиска бързо завършване на вертикалния газов коридор.

Чука отправи специални благодарности за завършването на газопровода към бившия български премиер Кирил Петков и гръцкия министър-председател Кириякос Мицотакис.

Искам да поздравя нашите български и гръцки приятели. Никой от нас в началото не вярваше колко ще е важен този проект, а го мислехме за някакъв лукс. В момента виждаме как Румен Радев, Бойко Борисов, Кирил Петков, Кириякос Мицотакис го виждаха по по-различен начин и сега ще се възползват от предимствата на този проект. Той ще е важен и за Сърбия и се надявам, че през 2023 г. по това време ще отпразнуваме такава церемония и в нашата страна със завършването на връзката България-Сърбия. Ще имаме трудна есен, трудна зима. Когато пристигнах се усещах като черната овца в тази компания, но благодаря на госпожа фон дер Лайен, която помогна много за интеконекторите между Сърбия и България и връзката със Северна Македония. Без подкрепата на Европа нямаше да постигнем тази цел. Без президента Алиев пък нямаше как да разчитаме на диверсификация, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Най-важният човек тук е господин Алиев

и той май си смени телефонният номер, защото вече никой не може да му се обади, опита шега в началото на речта си президентът на РСМ Стево Пендаровски.

Руската агресия в Украйна провокира сериозна криза и този газопровод идва в много важен момент. Това е една нова възможност за цяла Югоизточна Европа. Поздравявам Азербайджан, Гърция и България, добави той.

Много преди Шекспир да напише "всичко е добре, когато свършва добре" българите разбираха тези думи. Това не е само една церемония за откриването, а е дискусия, която ни подготвя за бъдещето. Спомних си нашите разговори с Мицотакис за сътрудничеството, с което можем да постигнем развитие на региона. Това вече има физическо измерение - интерконектора, който очакваме отдавна. Няколко български и гръцки правителства бяха сериозно ангажирани с този проект, каза в началото на словото си българският президент Румен Радев. Той благодари на екипа на проектната кампания, на ЕК и финансовите институции, българските и гръцките инженери, проектирали ново поколение газопровод.

Най-после имаме реален газов поток от Азербайджан. Президентът Алиев работи по темата още с президента Георги Първанов и сега този проект е от значение за много държави. С хъба в Александруполис ще получим реална диверсификация. Заради това интерконекторът е не само проект, а символ на нашата свързаност и развитието ни, заяви още Радев.

България увеличава капацитета на хранилището в Чирен,

за да подкрепи и съседите си. Настояваме за осъществяването на интерконектор със Сърбия, имаме такъв с Румъния. Благодаря на всички вас тук днес, защото така демонстрираме нашата увереност и съвместен отговор на нарушените доставки и растящи цени, причинени от руската война в Украйна. Тази война промени сериозно начина ни на мислене и усещането ни какво е солидарността. Веднага след прекъсването на руските доставки за България се обърнахме към съседите си и ценим тяхната подкрепа, подкрепата на Турция. На Балканите България е най-големият износител на електричество и трети в Европа. Това ни позволява да увеличим износа си. Успехът на интерконектора ни позволява да мислим в по-широк план за съвместни проекти и свързаност във всички измерения да изработим съвместна визия за общото ни бъдеще, каза още Радев. той подчерта, че България има 20% участие в терминала за втечнен газ в Александруполис.

Готови сме да участваме във вашите усилия, Кириякос, за да използваме вашите хъбове ефикасно. Следващите стъпки са за новите български ядрени мощности и те да бъдат подкрепени, подчерта Радев в словото си.

Вчера получих много важно предложение и бях оторизиран от компаниите за пренос на газ на България, Румъния, Унгария и Словакия да предложа на ЕК писмо за сътрудничество, за да може допълнителните доставки на Азербайджан да бъдат одобрени чрез ТАП, заяви още българският президент.

Войната в Украйна променя драматично глобалните доставки. И единственият

сигурен път за доставки от Африка и Азия остана през Турция, Гърция и България.

Трябва да модернизираме нашите шосета и ГКПП-та, да модернизираме коридор номер 8, да проектираме и изградим нови нефтопроводи и газопроводи, да разработим дигитална инфраструктура, постави като следващи цели Радев. Той говори за построяването на повече мостове през Дунав между България и Румъния.

Не бива да забравяме, че България, Румъния и Хърватия не трябва да остават извън Шенген. Ние заслужаваме нашето членство 11 години, след като покрихме всички технически критерии. Урсула, Кириякос, съвместно можем да постигнем и това, заяви още Румен Радев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Опорна точка е

Опорна точка е

01.10.2022 | 15:42

Бойко Борисов забавил връзката 12 години. Който иска да си прочете в Уикипедия "На 23 април 2019 г. са отворени ценовите предложения на участниците, подали оферти за втората фаза на ограничената процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Проектиране, доставка и строителство на междусистемна газова връзка Гърция-България“. Прогнозната стойност на поръчката е 145 000 000 евро без ДДС, а срокът за изпълнение е 18 месеца. Допуснатите участници до втора фаза са 5 фирми и обединения."

Отговори
4 1
Другарю пРезидент

Другарю пРезидент

01.10.2022 | 15:29

Какви са анексираните територии?

Отговори
4 1
Наглеци

Наглеци

01.10.2022 | 15:02

Напълнихте гушите на руснаците с 5 милиарда евра народна пара, сега се изпъпчили газопроводи и терминали да откриват. Когато Бойко Борисов направи България акционер на терминала в Гърция, Радев пищеше като великденско агне преди да го клъцнат, а сега много ларж станал. Урсула на малко име зове а езикът му в дирката на путин. ИМПИЙЧМЪНТ

Отговори
6 1
Елисавета

Елисавета

01.10.2022 | 14:50

До последно си мислех, че Радев ще покани Бойко Борисов на откриването. Но не, страхливецът си е страхливец.

Отговори
6 1
Минчо

Минчо

01.10.2022 | 15:04

Затова че го забави с десет години ли

Отговори
3 4
10 години ли?????

10 години ли?????

01.10.2022 | 15:16

Строителството на връзката започва 2019. Щеше да е готова преди година ако не беше саботирана от прокситата на злоРадев Киро и кокорчо, за да напълнят гушите на руснаците чрез посредниците на Газпром.

Отговори
4 1
Опорна точка е

Опорна точка е

01.10.2022 | 15:46

Минчо, влезни в Уикипедия и в графата Строителство се информирай откога е започнал същинският строеж на връзката и най-вече кой го изпълнява и след това сънувай мокри сънища за забавянето на газопровода.

Отговори
2 1
намръщенЪ

намръщенЪ

01.10.2022 | 16:09

Газопрестъпниците имат силни позиции и в южната ни съседка, те също бавеха каквото могат

Отговори
1 1
Гаро

Гаро

01.10.2022 | 14:07

Значи Киро е бил прав а толкова го подигравахме за мостовете

Отговори
2 4

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?