49
Следвайте ни

Работодателите в Пловдивско наеха 16 000 души за година

viber icon

Пловдивските началници са наели поне 16 000 нови работници през 2020 г. в областта, като 2000 от позициите, на които са били  затруднени работниците, са били по антикризисната мярка „Заетост за теб“. Толкова са свободните работни места, които са обявили местните работодатели в Бюрото по труда. Само 2000 от позициите, на които са били затруднени пловдивчани, са били по антикризисната мярка „Заетост за теб“. Броят им вероятно е доста по-голям, защото част от началниците предпочитат да пуснат обяви за позициите си в специализирани интернет платформи.

След застоя на трудовия пазар през май месец заради коронавируса бум на търсене на нови служители е имало през септември и октомври. „В началото на пандемията останах без работа, но през лятото, за щастие, почнах отново. Обезщетението, което получавах обаче, беше много ниско - около 200 лв., защото, преди да бъда съкратена, осигуровките ми бяха на 4-часов работен ден. Добре че имах спестявания, за да закрепим положението“, разказва Ирина, която от 20 години е фризьорка.

През изминалата година най-осезаема нужда шефовете са имали от оператори на стационарни машини и съоръжения, работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта, както и служители за производство на храни, облекло, дървени изделия, работници по събиране на отпадъци и монтажници.

През 2020 г. началниците са търсели предимно неквалифицирана работна сила ​- 71 на сто от обявените работни места в страната са били за такъв тип служители, следвани от тези с работническа професия - 18%. Тенденцията се запазва и през настоящата година.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?