2374

Работодателите не харесаха решението за минималната заплата, оспорват пред ЕК

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) заедно с други работодателски организации ще оспори пред Европейската комисия и Международната организация на труда (МОТ) приетото вчера решение на българския парламент за размера на минималната работна заплата. Това съобщи днес във Варна председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев. Той бе сред участниците в среща дискусия за проблемите и възможностите пред българския бизнес през 2023 година, чийто домакин бе Икономическият университет в крайморския град.

Решението минималната работна заплата (МРЗ) да е 50 на сто от средната за страната е грешка, то противоречи на Конвенцията на МОТ и на Европейската директива за адекватни минимални възнаграждение, посочи Велев. По думите му с това гласуване парламентът всъщност е иззел функциите на Тристранния съвет, както и на Министерския съвет.

 
При неспиращата предизборна кампания през последните години и липсата на лидерство се стига до такива грешни решения, а това е вредно за страната и за хората, посочи Велев. Според него решението ще доведе до това, че в някои икономически сектори всички ще вземат равни възнаграждения, независимо от приноса си, посочи Велев.

В Европа съотношението между минималната и средната заплата е 43 процента, в САЩ и Китай - значително по-ниско, допълни председателят на АИКБ. Според него проблем е и това, че при фиксирането на съотношението у нас  парламентът не е взел предвид нито че се начислява процент за прослужено време, нито голямата диференциация в заплатите по икономически сектори и по територии. В отделните сектори разликата в средните заплати достига четири пъти, каза още Велев. Според него правилното решение би било минималната заплата да бъде различна в различните икономически сфери, като се договаря от социалните партньори. 

Безпрецедентно е Народно събрание да определя размер на минималната работна заплата, допълни Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ. Според нея решението крие опасност да се усили инфлационната спирала. Има риск да се засили и натискът върху социалната система, защото там има много помощи, обвързани с МРЗ, допълни още Ангелова. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
См_ърт на фашизма,

См_ърт на фашизма,

02.02.2023 | 21:20

свобода за Народа!

Отговори
3 0
А що не истанат всички

А що не истанат всички

02.02.2023 | 19:25

Такива алчни боклуци без работещи а?

Отговори
14 0
08743

08743

02.02.2023 | 16:37

Когато шибания частен бизнес изкара на светло данъци и осигуровки,тогава ще има право на глас. Минимална заплата по договор и пари на ръка. Какво се правят на ощипани моми? Крият обороти,манипулират се касови апарати,работниците масово назначени на 4 часа,ама бачкат по десет. Трябва яка ръка да смачка изметта,и да остане качественият работодател!

Отговори
40 2
Айше

Айше

02.02.2023 | 15:29

И аз не харесвам минималната заплата.За по-малко от 2 хиляди работа не бара ич

Отговори
18 4
Лош

Лош

02.02.2023 | 15:21

Работодателите нито една стойност на заплащане не харесват.Най им харесва метода "пари нема действайте".

Отговори
34 5
Боян

Боян

02.02.2023 | 15:19

Ние също не харесваме Работодателите.Взаимно е.

Отговори
34 4
Хм…

Хм…

02.02.2023 | 15:10

Минималните заплати са предимно в частния сектор. По-високи минимални, повече данъци, повече и осигуровки. А и изглежда някак социално преди избори. А средната заплата расте с изпреварващи реалността темпове, защото я използват за база, когато горе си определят собствените заплати.

Отговори
26 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?