2374

Работодатели в пат: Не можем да уволняваме, нито да пращаме в неплатен служителите без сертификат

Собствениците на заведения, които искат да спазват буквата на закона, от днес са с вързани ръце.

„Какво би следвало да направя с мой служител, който не желае да се ваксинира и дори отказва да се тества за ковид-19 периодично?”, пита пловдивски ресторантьор с два големи обекта.

„Не мога да го задължа да си сложи инжекция. Не мога да го освободя, защото нямам правно основание за това. В Кодекса на труда ясно са посочени случаите за незабавно освобождаване. Само ще отворя една скоба, за да припомня, че заради локдауните и ограничителните мерки персонал за заведенията се намира все по-трудно и да уволниш кадър със стаж, е "камък в твоята градина".  Не мога да го пусна в неплатен отпуск без неговия подпис насреща, т.е. това е двустранен акт, и ако служителят не желае, няма как да го принудя си отиде вкъщи”, разказва за омагьосания кръг човекът от бизнеса.

От друга страна, в края на годината много малко хора имат все още платен отпуск, който да ползват, докато в трудовото законодателство не се реши как да се действа в тази чрезвичайна ситуация. Каквото и да направим ние като работодатели, впоследствие сме заплашени от жалби и дела от наши служители, които ще оспорват решенията ни, защото те не се базират на Кодекса на труда", обобщава патовата ситуация той. 

Мениджърът предполага, че от началото на седмицата много обекти просто ще затворят, тъй като, освен че ще липсва обслужващ персонал, и клиентите са оредели драстично. Това обаче означава, че бизнесът няма да получи никаква държавна помощ, тъй като е затворил доброволно, а не след заповед за локдаун.

Той смята, че в последната заповед на министър Кацаров много неща не са прецизирани, включително и това, че държавната администрация, наравно с бизнеса, трябва да разполага със зелен сертификат. Според документа ковид паспорт трябва да имат хората на РЗИ, Инспекцията по труда, полицията, но на практика това няма как да се случи с ниската им активност към ваксинацията. И сред тези служби, които имат пряко отношение към контрола и спазването на мерките, болшинството от служителите са неваксинирани.

И стигаме до следващия парадокс - защо касиерката в голям хранителен магазин може да упражнява правото си на труд без зелен сертификат, а касиерката в голям нехранителен обект не може? И двете работят с много хора, рискът е еднакъв… А какво ще кажете за служителите на банки, аптеки и т.н.? Заповедта на министър Кацаров има ясна цел - да стимулира ваксинацията, но хората, които са засегнати от нея, не са равнопоставени.

Въвеждането на зелен сертификат за определени сфери не бе неочаквано, но бе форсирано и недобре обмислено за нашата реалност, смята ресторантьорът. И заради всички гореизброени неща проблемът ще се превърне в снежна топка, търкулната по наклонен път - ще стане лавина. Забраните ще отворят път към процъфтяването на корупционни схеми - за вадене на фалшиви документи за ваксинация или за "заигравка" с контролните органи, единодушни са от ресторантьорския бранш.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
11 коментара
да вземат опит

да вземат опит

25.10.2021 | 13:07

От държавите с най-много ваксинирани, а не да карат хората, като въвеждат такива ограничения и да ги задължават. Това е некомпетентно и нечовешко решение. Как другите държави призоваха хората да се ваксинират?! Как го направиха, питам? Не прочетох никъде да има подобна издадена заповед! Това е безхаберие, лекомислие, некомпетентност, наглост и живеят с нагласата, че могат да си правят всичко с народа. Много си повярваха. Гласувайте пак за тях.

Отговори
5 3
Замислете се бе

Замислете се бе

25.10.2021 | 12:54

Със заповед ДОРИ И НА МИНИСТЪРА не могат да се нарушават закони и най вече утвърдени от Конституцията човешки права А пък чисто медицински проблем да се използва терминология ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ и методологий и термини от военно положение все едно че сме във война направо в мирно време се нарича ДИКТАТУРА С глоби и откровени полицейски методи вирус не се гони Гонят се и тормозят хора

Отговори
13 2
Демократичен хаос

Демократичен хаос

25.10.2021 | 11:38

За да спазиш един закон, ти се налага да нарушиш друг.

Отговори
7 4
Ирина

Ирина

25.10.2021 | 11:08

То пък с Герджиков ще цъфнем...

Отговори
12 9
Демокрация

Демокрация

25.10.2021 | 10:42

Нa внимaниeтo нa упрaвлявaщитe ! Прeтeнциитe нa влacттa ca,чe упрaвлявaт Бългaрия пo ДEМOКРAТИЧEН нaчин. Зa дa имa рaвнoпocтaвeнocт мeжду oтдeлни групи хoрa (в cлучaя вaкcинирaни и нeвaкcинирaни) нoрмaлнo e coбcтвeницитe нa зaвeдeниятa и търгoвcкитe oбeкти дa имaт прaвo дa избирaт c кaкви клиeнти дa рaбoтят-caмo вaкcинирaни или caмo нeвaкcинирaни кaтo пo тoзи нaчин нямa дa имa кoнтaкт мeжду eднитe и другитe и щe ce избeгнe кoнфликтa мeжду тях. Тaкa щe бъдaт зaщитeни прaвaтa нa вcички грaждaни дa пoceщaвaт зaвeдeния и пaзaрувaт.

Отговори
12 7
И кво ся

И кво ся

25.10.2021 | 10:46

Следваща стъпка апъртейд?

Отговори
12 2
Ричард Алибегов

Ричард Алибегов

25.10.2021 | 12:12

Нестава бе брат . Нали искахме да направят същото и със заведения само за пушачи .

Отговори
5 2
Чекмеджето

Чекмеджето

25.10.2021 | 10:05

Предлагам и за Сикаджията да не се гласува. За т.нар. "патриоти" - още по-малко!

Отговори
12 8
Майна

Майна

25.10.2021 | 10:02

Това не са ваксини а еврейско ционистки отрови които насила искат да ни ги инжектират със комунистически диктаторски приоми . Помислете - КОГА ДО МОМЕНТА В СВЕТА Е БИЛО ПРИЛАГАНО ТАКОВА НАСИЛСТВЕНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВАКСИНИРВАНЕ ЗА НЯКЪВ ГРИП ? Подивяли са евреите че българи и румънци се опитват да се съхранят

Отговори
19 13
аз работя с евреи

аз работя с евреи

25.10.2021 | 10:30

и мога да ти кажа....just...nuke em...брат. не се издържа разбира6 ли? Едно време 4акала ги строява6е и има6е страх!

Отговори
8 3
jlo

jlo

25.10.2021 | 09:57

Никой не е съгласен с новите правила, според заповедта на "министъра". Ами тогава призовавам да не се гласува за Радев! Защото той е в основата на всичко, което ни се случва през последните месеци. Нима искате Виденова зима отново, наречена Радева??? Призовавам всички, мислещи разумно и реално - Не подкрепяйте Радев и неговата шайка от некадърни, некомпетентни и крадливи! Има много по-достойни българи, които заслужават нашите гласове.

Отговори
18 17

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?