Следвайте ни

Работодатели и синдикати се разбраха: Платен отпуск при 4 месеца стаж

viber icon

Работник да има право да ползва платен отпуск след 4 месеца стаж, а не  след 8 месеца, както досега. По това предложение на социалното министерство за промяна в Кодекса на труда е постигнато съгласие между работодателите и синдикатите, каза за „Труд“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след проведено заседание на Тристранката.

Друга тема, по която има единомислие, е колективният трудов договор да може да става валиден след съгласие на всички национално представителни организации на работодателите и синдикатите. Първоначалният вариант беше той да се разпростира, ако са съгласни две организации, което щеше да доведе до сключване на картелни споразумения, посочи Велев.

Синдикати и работодатели обаче са против предложенията за промени в Кодекса на труда, касаещи извънредния труд.

От Министерството на труда и социалната политика предлагат да се позволи до 300 часа извънреден труд годишно, но само ако това се договори на браншово и отраслово ниво между синдикати и работодатели. Ако това не е залегнало в колективния трудов договор ,  извънредният труд не трябва да надхвърля 150 часа годишно.

Според работодателите обаче договарянето на извънредния труд трябва да става на ниво предприятие, а не да се спуска от чиновници от жълтите павета, каза Васил Велев. По думите на Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" се създал тюрлю гювеч в Кодекса на труда с всичките предложения. Според синдикатите работният ден у нас ставал 9 часа и 12 минути на ден средногодишно. Те настояват да се запази осемчасовият работен ден и строго  регламентиране на извънредния труд.

Всички подкрепят предложението трудовите договори на осигуряващите се в Учителския пенсионен фонд да не бъдат прекратявани едностранно от работодателя до момента, до който не придобият право на пенсия за стаж и възраст.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Claudia Klein

Claudia Klein

15.07.2020 | 00:54

Здравейте и добре дошли в Spotlight Global Loan Services, казвам се Клаудия Клайн, аз съм кредитор, а също и консултант по заем. Имате нужда от остра финансова подкрепа? Имате ли нужда от заем за различни цели? ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да се свържете с моята фирма чрез | [email protected] | или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +4915758108767 | и имате заем в акаунта си в рамките на 24 часа, защото ние предоставяме отлични услуги по заем по целия свят. Ние предлагаме всички видове кредитни услуги (личен заем, бизнес заем и много други), предлагаме както дългосрочни, така и краткосрочни заеми. Моята компания ще ви помогне да постигнете различни цели с широка гама от продукти за заем. Знаем, че получаването на легитимен заем винаги е бил огромен проблем За хората, които имат финансов проблем и се нуждаят от решение на него, много хора намират толкова трудно да получат заем от собствен капитал от местните си банки или други финансови институции поради високия интерес процент, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг / доход, нисък кредитен рейтинг или други причини. Няма повече чакане или стресиращи посещения в банката Услугата ни е достъпна 24 часа в денонощието - можете да получите заем и да завършите транзакциите си винаги и където ви е необходимо. Ние предоставяме 24 часа заемни услуги от световна класа. За запитвания / въпроси? - Изпратете имейл до | [email protected] | или ни изпратете съобщение на WhatsApp: +4915758108767 | & Получете отговор за миг. Вашето семейство, приятели и колеги не е нужно да знаете, че сте с малко пари в брой, просто просто ни пишете и ще получите заем. Вашата финансова свобода е във вашите ръце!

Отговори
0 0
МУТРИ ВЪН

МУТРИ ВЪН

14.07.2020 | 20:47

НИКОЙ НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА КАКВО СА СЕ РАЗБРАЛИ ТЕЯ БОКЛУЦИ..ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ НЯМАМЕ СИНДИЦИ В БЪЛГАРИЯ И ТЕ НА ТЪМНО СЕ ПАЗАРЯТ ЗА РУШВЕТИ С РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ ОТ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ..СИНДИКАТИТЕ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ НАРОДА ПРЕД ОНЕЗИ КОЖОДЕРИ...ОСТАВКА

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?