Следвайте ни

Работодатели цакат с клас прослужено време

viber icon

Работодатели цакат служителите си с клас прослужено време и плащат празничните като обикновен работен ден, установили проврки на Инспекцията по труда. Всяко четвърто хванато от инспекторите нарушение през изминалата година е било именно за това. Освен това сериозен бил проблемът и с неплащането на обезщетения и на нощния труд. Проверките  са констатирали общо 21 570 нередности при трудовите правоотношеия на нашенците. Други 2600 българи са се трудели без сключен трудов договор. 

„Проблемът с неизплатените възнаграждения не е решен, но е овладян. През годината са установени 17.8 млн. забавени възнаграждения при над 27 млн. лв. през 2018 г. След намесата на Инспекцията по труда през миналата са изплатени 8.2 млн. лв“, анализират от институцията. 

Оказва се, че сериозен риск за живота и здравето на работещите създават нарушенията, свързани с обезопасеността на работното оборудване, които са 22 300. Спрените машини, обекти и работни места, застрашаващи пряко работещите, са почти 300. В 36 случая е въведен специален режим на работа поради невъзможност да бъде приложена мярка „спиране“. Отстранени са 87 работници и служители, като най-честите причини са неизползване на осигурените от работодателя лични предпазни средства или защото не са минали задължителните инструктажи.

Инспекцията по труда напомня, че по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“ са разработени интерактивни инструменти за онлайн оценка на риска, които могат да помогнат на работодателите, особено на малките и средните, със собствени средства да оценят риска, да предвидят мерки за минимизирането му, дори да ги използват за обучения и инструктажи.

През 2019г. са издадени 9640 акта за установяване на административно нарушение, като 2/3 от тях са за нарушения, свързани с трудовите правоотношения. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е почти 13 млн. лв. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Andrey

09.02.2020 | 05:12

Заради туй никога няма да имат работнитци

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?