4020

Работниците от Индия са по-дисциплинирани от българските

Шефовете все по-често избират вносна работна ръка

5000 чужденци от далечните Непал и Индия се трудят у нас наравно с българските си колеги. Част от тях са наети в строителството и хранително-вкусовата промишленост, има много и в туризма, и в селското стопанство. Ориентировъчно толкова са само гастарбайтерите с трудови договори от двете споменати държави, стана ясно на форум на Българската търговско-промишлена палата в края на миналата седмица.

Родните фирми вече предпочитат да наемат персонал от Непал, Индия и Бангладеш, тъй като работниците от тези държави са много по-дисциплинирани в сравнение с украинците и българите, разказаха работодателите по време на дискусията за проблемите с дефицита на работна ръка. В много отношения служителите от Непал са по-старателни, лоялни, изпълнителни и производителността им е по-голяма, обясниха експерти от компании за набиране на персонал.

Шефовете на фирми и HR отделите на компаниите правят онлайн интервюта с бъдещите си служители, преди да ги наемат, а непалците владеят английски език. Заплащането, което търсят, е около 500-700 евро чисто, в зависимост от позицията, говорят английски език и имат базови познания по български.

Процесът по наемане на работна ръка от трети страни никак не е лек и бърз, но от безизходица компаниите прибягват до това. В момента всеки трети работодател у нас мисли в тази насока.

 Русенска мебелна компания очаква първите си 24 работници от Непал и Бангладеш до 1 август, съобщ​ават от "Ирим" ООД. Те ще останат на работа в дружеството две години. Според представянето си и това дали ще се адаптират, има възможност работниците да останат и дългогодишно, допълва управителят Николай Иванов. За работниците от чужбина компанията осигурява настаняването, транспорта, храната. По договор те няма да получават по-малко от 500 евро. Когато се сложат и другите разходи, заплатите им достигат до средните равнища за фирмата, обясни мениджърът.

Пловдивският бизнес също отдавна опря до кадри от т.нар. трети страни.  „Никой здравомислещ мениджър няма и да си помисли да внася работници от чужбина, ако можеше да си ги набави оттук“, даде неотдавна пред "Марица" краткото обяснение на проблема Красен Кръстев, управител на „Мекалит България“.

Шофьори от Индия ще подкарат и рейсовете на обществения транспорт в Пловдив. От "Автотранс Чолаков" обявиха, че очакват 30 души. Докато те пристигнат, се очаква електронната система по автобусите да е готова и на чужденците няма да им се налага да продават билети и да разговарят с пътниците.  

Според българското законодателство, като протекция и защита на правата на българските работници в едно индустриално предприятие не могат да бъдат назначени повече от 35% чуждестранни работници. За земеделието и туризма такова ограничение няма. Българският работодател  е длъжен да плаща на чужденеца същата заплата, която дава на останалите  служители, плюс да му осигури за своя сметка квартира, да покрие режийните му за ток и вода и да загуби месец-два, за да го обучи в спецификите на работата. Отделно задължително заплаща транспорта в двете посоки на новонаетия, плюс държавните такси за визи и всякакви разрешителни, и в добавка - комисионата на фирмата за подбор на персонал.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?