Следвайте ни

Работещите между 20 и 64 г. гонят 80%

viber icon

Заетостта в България да се увеличи до 78,2% от населението между 20 и 64 години, а безработицата да не надвишава 4%. Това са част от целите, заложени в Стратегията по заетостта на страната за периода 2021-2030 г., която беше одобрена от служебното правителство на Стефан Янев.

В документа се предвижда през следващото десетилетие работещите във възрастовата група 55-64 години да достигне 70% от населението, а младежите до 29 години, които нито учат, нито работят, да намалеят до 15% от хората на тази възраст.

В краткосрочен план, до 2024 г., целта е да се достигнат нивата на заетост на нива от 2019 г., в резултат от възстановяването на икономиката. 

Стратегическият документ включва и мерки за повишаване на търсенето на работна сила в икономически по-слабо развитите региони и за насърчаване на създаването на работни места в малки и средни фирми, социалната икономика и икономиката за опазване на околната среда.

Предвидени са и дейности за стимулиране прилагането на новите форми на труд, подобряване на гъвкавостта и сигурността на работните места, както и за справяне с недекларирания труд и адаптиране на работните места и защита на работещите в условия на пандемия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?