2374

Работа има, мераклии - не

Рекордно ниската безработица изигра лоша шега на бизнеса

Равнището на  безработица в България за август е 4,3% - рекордно ниска стойност от съществуването на статистиката на Агенцията по заетостта. На първо четене това е отлична новина за държавата​ - хората разчитат на трудови доходи, а не на социални плащания, а хазната се пълни от данъци и осигуровки. Новината обаче не е толкова добра за инвеститорите - предлагането на кадри е свръхограничено както откъм количество, така и откъм качество.

Знаете ли каква мъка е да си намеря човек за продавач-консултант в хранителен магазин, възкликва собственик на обект в Пловдив. Сагата му е в няколко действия, но без резултат. За интервю идват десетки, но още от вратата дават сигнал, че не им се работи, споделя той. Дори пазарлъците за заплатата не дават ефект, тъй като или работното време им е неудобно, или почивките са къси, или сменният режим не ги устройва, или държат задължително уикендите да са свободни. А аз насреща не искам почти нищо специално - нито висше образование, нито специфични умения, езици или нещо друго, разказва собственикът на магазина. Заплатите, които дава, са около 1200 лева чисто.  

В производството проблемите са същите и според експерти те ​пак се дължат на по-ниското образование на кадрите. Работещите не желаят да разберат, че нискоквалифицираният труд се заплаща малко, а висококвалифицираният - със солидна заплата, обобщава ситуацията анализаторът Светозар Гледачев. Ето защо бизнесът се видя принуден да води стройна политика и за привличане на таланти, и за задържането им. Става въпрос обаче за наистина обучени кадри, с добри умения в своята професионална област и личностни характеристики като лоялност, отговорност, екипност и т.н.  

А заплатите растат

В последните седем години разходите за труд на работодателите в Пловдивско растат ежегодно с добър и устойчив темп, посочва Георги Стоев от „Тракия тех“. Най-отчетлив е в сектора мехатроника и аутомотив (8.7%), в производство на храни и напитки (7.9%), в процесните индустрии (производство на химикали и метали - 9.4%) и т.н. При това посочените данни са за периода 2014-2021 г. Тази година заради инфлацията увеличението на заплатите би следвало да е по-голямо. Въпреки това то надали ще покрие инфлацията, бърза да отбележи анализаторът. Секторът "Мехатроника и аутомотив" са много важни за пловдивската икономика, защото покрай тях възникват и други бизнеси и създават конкурентен натиск за персонал и възнаграждения. Заетите са над 20 700.

Българските компании срещу чуждестранните

Индустриалното сърце на България, както наричат икономическите зони край Пловдив, дават хляб на около 71 000 души, посочва Георги Стоев. Противно на очакванията обаче, едва 27 000 работни места са създадени от чуждестранни компании. По-голямата част е дело на местни предприемачи. Единствено в сектор "Мехатроника и аутомотив" логично доминират чуждите собственици, тъй като заводите тук доставят директно на компаниите-майки в автомобилния сектор.

Дразнещата „средна работна заплата“ 

Средната работна заплата за месец юни за Пловдив-област е 1480 лева бруто, или с други думи - шести сме по размер, сравнено с другите административни области. Това означава, че в джоба на средностатистическия пловдивски служител влизат 1148 лева, останалото отива за данъци и осигуровки. Статистиката държи на този показател заради общата картина и той се изчислява автоматично ​- Иван е на минимална работна заплата от 710 лева, а съседът му Димитър - на 2250 лева. Когато дойде инвеститор с интерес за бизнес в Пловдив, той не пита колко е средната работна заплата за страната, а „колко е средната заплата за позиция Х в сектор У точно в регион Пловдив“, обяснява Георги Стоев. Когато му покажем диаграмата с ръстовете на заплатите в конкретния сектор, той е наясно, че това означава ежегодна актуализация на възнагражденията, минимум със средния ръст през годините, казва анализаторът. Нещо повече, от инвеститорския интерес до откриването на предприятието минават година или две и мениджърът е наясно, че данните за заплатите, които вижда сега, ще са с update след две години и това трябва да влезе във финансовите им планове. Според анализатора отчетлив инвеститорски интерес за регион Пловдив има и през 2022 година, въпреки предизвикателствата в геополитически и икономически план.

Всички са недоволни

Средно трудовите възнаграждения в България са нараснали с 13.6 на сто за една година (юни 2021-юни 2022), при положение че инфлацията към тази дата беше 16.9%. Ето защо работници и служители масово реват за още пари, които да им гарантират същия стандарт на живот като преди,  а синдикатите се упражняват отново с искания за по-висока минимална работна заплата и т.н.

Пазарът на труда в България от години е изкривен, категоричен е анализаторът Светозар Гледачев. Големият проблем е, че българският работник е нискоефективен. Процентът на работните заплати спрямо БВП на страната е 0.64% - най-висок от останалите в ЕС - 27. Тоест произвеждаш нещо за 1 лев, но 64 стотинки от него отиват за заплати. На другия полюс е Ирландия - с 0.32 на сто. За да има инвестиции и модернизации в икономиката, да се произвежда повече и да се дават по-добри възнаграждения, трябва да се следва моделът на Ирландия, убеден е Гледачев.

От години богатите компании правят всичко възможно, за да автоматизират и роботизират производството си. С други думи ​- по-малко хора - по-малко проблеми. Защото роботите не боледуват, не излизат в отпуск, не искат повишения на заплатите, нямат синдикати и могат да работят и денем, и нощем.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
60 коментара
Кънчо Путкодеров

Кънчо Путкодеров

13.10.2022 | 08:19

Ако плащаш с фъстъци, получаваш маймуни.

Отговори
6 1
Робокоп

Робокоп

11.10.2022 | 17:17

Аз не пуша,обаче харча 5 хиляди лева ток на месец

Отговори
6 1
несъмнено

несъмнено

10.10.2022 | 14:02

Ускореното обезлюдяване на Пловдив ще задълбочава все повече кризата с кадрите.

Отговори
18 1
Ивайло

Ивайло

09.10.2022 | 15:20

Работа има, пари няма!

Отговори
49 2
Дедо Чочко

Дедо Чочко

09.10.2022 | 14:30

Фирма търси да назначи млад човек,да не е семеен(да работи24ч)да е 30годишен с поне15год стаж,и да не иска много пари,може и с више образование(предимство)

Отговори
55 2
Бай Ганьо

Бай Ганьо

09.10.2022 | 07:26

Ганьо и той станал бизнесмен за сметка на раята. Или както преди ратаите да работят за чорбаджиите. Нито заплатите са адекватни нито условията на труд вършиш няколко работи едновременно.Вместо да наемат 2 човека те наемат един да върши работа за двама.И правят хватки с осигуровките. По Черноморието в Бургаско няма предприятия и безработицата е над 20% инвестирайте там в предприятия.

Отговори
51 4
Западняк

Западняк

09.10.2022 | 16:06

Инвестирането не е благотворителна дейност. 30 години живеете при капитализъм, но все още хабер си нямате от законите му. Инвестирай ти в Бургаско. Не ми казвай къде да си сложа парите.

Отговори
3 18
Xjjx

Xjjx

11.10.2022 | 23:18

Затова е държавата уьо, да регулира този процес. Казва ти се или там или никъде и къде ще ходиш.

Отговори
4 4
Западняк

Западняк

12.10.2022 | 02:58

Ще ходя там, където съм - на Запад. Държавата и ти - да го смучете!

Отговори
8 4
Пепа

Пепа

09.10.2022 | 03:07

С мерак се работи когато знаеш ,че в точната дата банковата ти сметка е набьбнала с 3000 евро за 7 ч.работен ден и час за почивка ..Минималната заплата в Испания е 900 евро независимо на 5 или 6 ч.работен ден

Отговори
51 5
Венцеслав

Венцеслав

09.10.2022 | 02:28

Давайте европейски заплати и ще има желаещи за работа ,колкото ви трябват

Отговори
58 4
Много свежо

Много свежо

09.10.2022 | 10:25

Лятото търсеха по морето готвачи. Заплатите бяха около 3-4 хил лв. Чисто. Да бяхте отишли да по работите, но се искаше да имате умения и не да сте в телефона по време на работа,

Отговори
11 23
МЪРЗЕΛЮБ ΦиΛиБаРсКи

МЪРЗЕΛЮБ ΦиΛиБаРсКи

08.10.2022 | 20:06

Категорично отказвам да ви работя за тези пари с подобна трудова дисциплина....

Отговори
44 3
Сандокан

Сандокан

08.10.2022 | 19:45

Когато робовладелците започнат да заплащат достойно труда на хората,тогава ще има достатъчно работници

Отговори
60 4

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?