49

Явор Гечев: Има тежки аномалии при цените на храните

40% от бюджета на всяко българско семейство отива за храни, заяви земеделският министър Явор Гечев по БНТ.

По думите му секторът с храните не се държи адекватно по отношение на ценообразуването за разлика от другите сектори. Той изтъкна, че правителството е положило усилия за успокояване на производството, включително компенсации за тока и газа, което е довело до спад на цените в другите сектори.

"Цените на производителите в България са горе-долу като в цяла Европа, но нашите производители взимат по-малко субсидии. Емблематичният пример е с млякото. Когато изкупната му цена е 85-90 ст., минава през преработка, слага се в шишетата, минава през пастьоризация, за да отиде до магазина към 1,30 лв., а оттам нататък е необяснимо как се продава на 3,50 лв. Това са тежки аномалии в цените. Имаме и много сигнали за тези аномалии. Нека хората да подават сигнали", заяви той. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Яна

Яна

20.02.2023 | 16:54

И ти Като министър на вмирисания зелен чорап кво правиш? Нищо!!! Само заплати взимате! Т….

Отговори
0 0
Западняк

Западняк

19.02.2023 | 22:47

И тоя се прави на интересен. Факт е, че ако земеделието беше печелившо в България, щеше да се развива, вместо да запада. Никой не иска да работи земята, докато може да прави хиляди евро на ден от превоз на мигранти, дрога и фалшиви цигари. Субсидиите за земеделието отиват в джобовете на големите играчи, но не и за увеличение на надниците на работниците в отрсъла. Индустрията, обработваща земеделски произведения, зависи от суровината на земеделците. Тя е инвестирала в скъпи машини, които трябва да работят, за да се изплащат. Таке че при липса на суровина промишлеността внася суровини (често по-евтини от местните) от чужбина. Търговците на едро и дребно носят най големия риск във веригата на храната. Най-трудно се продава, производството не е проблем. Търговците се грижат за складиране и транспорт на продукцията, маркетинг и т.н. Те носят и рисковете за развалени храни, кражби в магазините и много други. Величието на капитализма е че се саморегулира чрез КОНКУРЕНЦИЯ и никоя друга сила не е в състояние да оказва влияние върху цените. Време е за потребителите да разберат, че те са важен фактор в ценообразуването като пазаруват умно и отбягват високите цени.

Отговори
3 0
БИВШ ДИРЕКТОР В ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД ЗЕМЕДЕЛИЕ

БИВШ ДИРЕКТОР В ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА ДЪРЖАВЕН ФОНД ЗЕМЕДЕЛИЕ

19.02.2023 | 11:03

Реалната цифра е 80 процента от бюджета отиват за хранене, другите разходи са за отопление и плащане на данъци и тъй като не достигат парите се теглят кредити, за да може да се закърпи положението! Това е картинката в провинцията за столицата може да са други цифрите.

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?