Следвайте ни

Януари 2024 г.: Плащаме в левове, рестото - в евро

viber icon

През първите шест месеца от въвеждане на еврото у нас банките и „Български пощи“ ще обменят безплатно банкноти и монети от левове в евро. През следващите шест месеца обаче те ще имат право да налагат такса за услугата. Без комисион ще обменя единствено БНБ. Това е записано в проекта на Плана за въвеждане на еврото в България, пуснат за обществено обсъждане днес следобед. В документа за стартова дата е посочена 1 януари 2024 г., като до 31 януари ще плащаме с две валути - лева и евро.

Търговците обаче ще понесат голямата тежест от влизането на България в еврозоната. Още първия месец те ще са длъжни да връщат рестото в евро, дори ако клиентът е платил в левове. Лоша новина идва и за собствениците на малки и средни фирми, чиито информационни системи, хардуер и софтуер не са пригодени за работа с евро. Те ще трябва да инвестират за своя сметка в доработка.

Правилното превалутиране и закръгляне на цените от левове в евро ще се следи изкъсо от няколко институции. Националната статистика дори има ангажимент да изготви списък с цените на стоките от първа необходимост година преди въвеждане на еврото. Комисията за защита на потребителите пък ще раздава стикери „честен търговец“, а тези, които са хванати в нарушение, ще бъдат вкарвани в публични черни списъци. Опитът на други страни е показал, че рискът от нереално завишение на цените е относително по-изразен в сектора на услугите - салони за красота, услуги за наставяне и развлечение и кетъринг.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

11g

11g

06.07.2021 | 19:35

Dav ma koment 11g areeee.,

Отговори
1 0
И Руските рубли са заразени от чифутщина

И Руските рубли са заразени от чифутщина

06.07.2021 | 15:04

Искаме рестото в Монголски тугрици По ша живнем

Отговори
1 0
€ €

€ €

06.07.2021 | 11:40

Руcоробите се разпищяха.

Отговори
1 2
Ани

Ани

06.07.2021 | 08:40

Много се засилихте с тази година. Това е само проект който трябва да се подложи на обсъждане и след това на гласуване. Не искам да си купя 2024 г един хляб за 2 евро,а заплатата ми да е същата. Има достатъчно примери за уж плавният преход към еврото. Да не забравяме ,че има членки на ЕС със собствена валута.

Отговори
4 4
ne mersi

ne mersi

06.07.2021 | 06:44

аз съм против еврей валутата

Отговори
5 6
капиталист-рептил

капиталист-рептил

06.07.2021 | 11:45

А съгласен ли си да се разкараш в Беларус, болшевишки олигофрен ?

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?