Следвайте ни

Путин въвежда „най-ниските данъци в света” за IT фирмите

Осигуровките падат двойно, а данък печалба почти седем пъти

viber icon

Руският президент Владимир Путин обяви по-рано този месец предложение за рязко намаляване на данъчната тежест за ИТ компаниите, опериращи в страната. Според държавния глава, необходимо е рязко да се намалят едновременно осигурителните вноски и данък печалба.

По-конкретно, Путин предлага да се намали осигурителната тежест за ИТ фирмите от сегашните 14% до 7,6%. Според него, това не трябва да се прави само за конкретен период, а безсрочно.

„Вярвам, че в областта на информационните технологии можем и трябва да вървим по-далеч. Сега премиалната ставка за такива компании е 14% за периода до 2023 г. Предлагам да я намалим до 7,6%. И не временно, а безсрочно”, каза Путин, цитиран от руските медии, пише technews.

Държавният глава предлага също да се намали драстично данък печалба за ИТ компаниите – не наполовина, както при осигуровките, а почти седем пъти. В момента данък печалба за ИТ фирмите в Русия е 20%, но Путин предлага този данък да стане 3% и също безсрочно.

„Всъщност това ще бъде една от най-ниските данъчни ставки в света”, подчерта руският президент. Намаляването на данък печалба до 3% „е не само сравнимо, но дори и по-добро, отколкото в юрисдикции, които днес са привлекателни за ИТ бизнеса, като индийската и ирландската”.

Ставката за данък печалбата в Ирландия е 12,5% за търговски приходи и 25% за нетърговски. Миналата година властите в Индия намалиха данък печалба от 30 на 22%, а за индустриалните предприятия, регистрирани след 1 октомври 2019 г. и стартиращи производствени линии преди март 2023 г., данъчната ставка е 15%. У нас данък печалба е 10%.

Не се съобщава обемът на бюджетните разходи, необходими за тази данъчна реформа в Русия. Според федерални служители, на които се позовава „Ведомости”, обезщетението за бюджета вече е намерено. Предложеният от Путин пакет за подкрепа не е антикризисна мярка, а по-скоро стратегия за дългосрочно развитие на ИТ индустрията.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?