49
Следвайте ни

Путин смъкна цените на газа за рождения си ден

viber icon

Цените на газа на световния пазар започнаха значително да се понижават вчера, след като президентът на Русия Владимир Путин обяви готовност да помогне за стабилизиране на нарастващите световни цени на енергоносителите, пише "Файненшъл таймс".

Според британското издание, след тези изявления цените на газа, които по-рано вчера се повишиха до десет пъти по-високо равнище в сравнение с началото на годината, рязко се понижиха.

Това ставало заради прекратяването на дългосрочните договори в полза на спот пазара.

В края на търговията на борсата ICE цената на газа падна под 1250 долара за 1000 куб. метра, което е 1,5 пъти по-ниско от историческия рекорд от 1920 долара за 1000 куб. метра, достигнат около обяд вчера.

Ноемврийските фючърси по индекса на холандския TTF (най-ликвидния европейски хъб) започнаха да се търгуват днес на около 1260 долара за 1 000 куб. метра, към 9:13 часа българско време те нараснаха до 1370 долара, а след това последва срив - в 10:22 часа се търгуваха на 981,1 долара.

Към 10:34 часа отново имаше леко увеличение - до 1079,5 долара за 1000 куб. м.

Изданието цитира представителя на консултантската компания ICIS Том Марзек-Мансер, който нарече изминалата сряда "най-нестабилният и непредсказуем ден", който много играчи на пазара са виждали.

"Файненшъл таймс" посочва Великобритания като една от страните, засегнати най-силно от повишаването на цените на газа. Вестникът обръща внимание на факта, че при безветрено време, когато делът на възобновяемите енергийни източници в енергийния баланс на страната намалява, газът може да бъде отговорен за повече от 50% от електроенергията, произведена в кралството.

От своя страна британският вестник "Дейли Телеграф", който също пише за рязкото спадане на цените на газа след изявлението на Путин, отбелязва, че те все още са седем пъти по-високи от нормалните цени за Обединеното кралство. Това, по мнението на изданието, се превръща в огромни сметки за индустрията и поставя потребителите в страната на ръба на разорението.

Вчера Путин проведе съвещание по въпросите на енергетиката. На него той подкрепи инициативата за увеличаване на доставките на газ на пазара на фона на растящите цени на енергоносителите в Европа. Според руския държавен глава обаче това трябва да стане не чрез спотовия пазар на ЕС, а чрез фондовата борса в Санкт Петербург.

Путин подчерта, че е необходимо да се попречи на спекулативното търсене на пазара, но не в ущърб на Русия. Той се съгласи, че е необходимо още веднъж да се обсъдят идеите за борсова търговия с газ. "Да го направим, да го обсъдим. Ако това ще намали спекулативното търсене, тогава можем да го направим. Само че не в ущърб на самите нас, разбира се", подчерта руският президент.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?