Следвайте ни

Публикуваха нов проект на наредбата за касовите апарати

Министерството на финансите е публикувало за обществено обсъждане наредбата, с която се въвеждат нови изисквания към касовите апарати и софтуера за управление на продажбите, съобщи Националната агенция за приходите след като на среща при премиера в началото на седмицата се реши срокът за въвеждане на новите изисквания от търговците да се удължи.

Междувременно агенцията започва поредица от срещи с различни браншови организации, с които да се обсъдят проблемите, които съпътстват прилагането на новите изисквания от наредбата.

 
В публикуваната наредба са обозначени важни срокове за фирмите. Наредбата беше променена през есента на 2018 г. като целта на измененията е да се ограничи сивата икономика. От НАП твърдят, че при проверки на търговски обекти се установява укриване на оборот средно между 30 и 70%, а загубите за бюджета са около 500 млн. лв. Най-рискови са ресторанти, заведения и хотели, които ползват системи за управление на софтуера годишно, съобщава "Капитал".

Проблемът според бизнеса обаче е, че текстовете в наредбата са писани именно с идея да се предотвратят измамите в този сектор, без да се вземат предвид спецификите на компаниите от други сектори и браншове, както и на ползващите ERP системи за бизнес управление.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?