1553

Пшеницата поскъпна яко след забраната за износ на Индия

Цените на пшеницата на световните пазари скочиха до нов рекорд в европейската търговия, след като Индия реши да забрани износа на суровината. Заради горещините в страната се очаква по-ниска реколта, предаде АФП.

Цената скочи до 438,25 евро за тон след затварянето на пазара на Euronext, като с това счупи предишния рекорд на затваряне от 422,40 на 7 март, съобщи търговецът Деймиън Веркамбре от брокерската компания за зърно Inter-Courtage.

На борда на търговията в Чикаго пшеницата се търгуваше с почти шест процента по-високо в обедната търговия при 12,48 долара за бушел.

Цените на пшеницата в световен мащаб се покачиха с 40 процента поради опасения за доставките след инвазията на Русия в Украйна, която преди това представляваше 12 процента от световния износ.

Поскъпването, подхранвано и от недостига на торове и лошите реколти, засили инфлацията в световен мащаб и породи страховете от глад и социални вълнения в по-бедните страни.

Индия, вторият по големина производител на пшеница в света, в събота забрани износа от страната след най-горещия март в историята. Според новите разпоредби търговците се нуждаят от изрично одобрение на правителството, за да сключват нови сделки.

Ню Делхи заяви, че този ход е необходим, за да се защити продоволствената сигурност на собствените му 1,4 милиарда души.

В някои части на Индия цените на пшеницата и брашното са скочили с 20 до 40 процента през последните седмици, съобщи в неделя министърът на търговията.

Заради поскъпването някои фермери започнаха да заобикалят разпоредбите и да продават на търговци, а не на правителството. Това накара властите да се притеснят за буферния запас от почти 20 милиона тона, изчерпани от пандемията, необходими за раздаване на милиони бедни семейства.

Забраната за износ предизвика остри критики от Групата на седемте държави Г-7, които казаха, че подобни мерки "ще влошат кризата" заради покачващите се цени на суровините.

Индия регистрира най-топлия март в историята си - следствие от изменението на климата, и през последните седмици се наблюдава изпепеляваща гореща вълна с температури над 45 градуса по Целзий. Това удари фермерите в Северна Индия, произвеждащи пшеница, което пък накара правителството да прогнозира, че производството ще спадне с поне пет процента тази година от 109 милиона тона през 2021 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
гневен

гневен

17.05.2022 | 08:48

Гадните путлерестките орки откраднаха милиони тонове украинска пшеница с цел съзнателно да предизвикат продоволствена криза в света.

Отговори
1 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?