Следвайте ни

Пързалят ни с обема дърва за огрев

Търговците масово пробутват маломерни палети за еднокубикови

viber icon

Когато купувате дърва за огрев, измерете палета с ролетка, за да сте сигурни, че не ви лъжат. Много от фирмите, особено ромите, масово „удрят“ в теглото. За това предупреди Велин Павлов, търговец на дървен материал с бази в Пловдив, Хасково и Димитровград. Той уточни, че ако палетът е с размери 70- 60-70, това означавало, че ни пробутват палет за 0.7 кубика, а ни го продават по-скъпо за кубик. Палетът с един тон дърва трябвало да е с размери 100-100-100 или 80-120-100. Цената на дървата за огрев, за която се тръби, че ще се увеличава до 100 лв., от няколко години не е мръднала и е 95-100 лв. Това, че се внушава, че скокът е от тази година, е симулация, тъй като контролът върху търговията се засили. Допреди една-две години дървата действително вървяха между 60 и 70 лв., но уж за кубик, но палетите масово тежаха 0,7, коментират търговци, които твърдят, че са честни спрямо клиентите си. От бранша прогнозират, че цената на дървата за огрев ще скочи, но догодина, тъй като хората, които се отоплявали с дърва, все повече предочитали пелети, които били по-скъпи от дървата.

Колко обаче ще ни излезе отоплението през този сезон с различните видове горива - дърва, ток, парно и газ? Изчисленията сочат, че топлото с дърва и тази година е най-евтино. През предстоящия отоплителен сезон киловатчас отопление с парно ще ни струва 9.6 ст., с ток - 22.7 ст., с дърва - 5.3 ст., а с природен газ - 8.8 ст. На прага на есента търговците предупредиха за остър недостиг на дърва за огрев. В много части на страната цените на нарязаните дърва вече надхвърлят 100 лв. за кубик, в Пловдивско все още се намират и по 85 лв. за кубик, а очакванията са до Нова година дървата да поскъпнат още. Търговците коментират, че на едно домакинство са му необходими около 5 кубика дърва, за да изкара най-студените зимни месеци. Въпреки високите цени на дървесината - бор, бук, дъб и др., тя все още е най-предпочитаният и най-евтин вариант за отопление. Между 10 и 20 % отгоре се завишиха и въглищата в края на септември и началото на октомври. В момента тон от най-калорийните - „Донбас”, се продават за 370 лв., а българските струват около 300 лева за тон.

Дора Цветкова

Дора Цветкова

Репортер-редактор - екип "Регион" Пазарджик

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?