Следвайте ни

Проверяват безопасни ли са коледните играчки, гирлянди и пиротехника

viber icon

Предлаганите преди Коледните и Новогодишни празници детски играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия, са подложени на щателен контрол. Проверките са част от кампанията "Безопасна Коледа", която Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) организира за 9-та година.

При проверката на играчки и светлинни гирлянди инспекторите следят за наличие на маркировка за съответствие, инструкция за употреба, формални и видими несъответствия, които могат да се установят по време на инспекциите. За светлинните гирлянди се акцентира дали са обявени технически параметри и инструкции, свързани с безопасната употреба.

При детските играчки фокусът е насочен към възможност за отделяне на малки детайли или части, които крият риск за поглъщане и задушаване при употреба от деца под 3-годишна възраст.

Анализът на резултатите от проведената кампания в предходната 2019 година показва, че на пазара в предпразничния период се разпространяват несъответстващи играчки и светлинни гирлянди от нисък ценови клас, които са и с неясен произход. Този анализ е основание за провеждане на предстоящата кампания „Безопасна Коледа 2020“. Проверките ще продължат до 22 декември.

Снимка от Наташа Манева

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?