46

Проверки до дупка за търговците, ако не свалят цените

Държавата впряга огромен потенциал, за да овладее галопиращите цени по магазините. Агенция Митници, БАБХ, НАП, Комисията за стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/ и  Комисията за защита на потребителите /КЗП/ ще следят за ценообразуването на стоки и услуги, както и за нелоялни търговски практики. За целта обаче в законодателството трябва да бъде ясно определено понятието „нелоялна търговска практика“, за да  има основание и за санкции след проверките в търговските обекти. Това съобщи служебният министър-председател Гълъб Донев след оперативното съвещание с министерствата, които имат отношение към цените и ценообразуването. По думите му, цените от производител до търговец растат необосновано с 20-30 %. 

„Ще въведем ежедневен механизъм на контрол от производителя до щанда в магазина, без значение дали са големи магазини или са малки квартални магазини. Ще продължим същата практика, която бяхме въвели при цените на горивата. Ще създадем механизъм, чрез който се цели да се привлекат българските граждани в контрола. Няма да се намесваме в свободния пазар, ще покажем само нелоялните търговски практики. Ще бъдем безкомпромисни в контрола." , допълни Гълъб Донев.

По думите му ще се проследява не само формирането на цената на хранителните продукти, но и формирането на печалбата от  търговците. "Искаме да гарантираме, че българският потребител е достатъчно защитен и информиран както за цените, така и за качеството на продуктите, не само у нас, но и в другите европейски държави", обясни Донев. Той бе категоричен, че има проблем във веригата от търговеца на едро до търговеца на дребно.

Гражданите и в момента могат да подават сигнали към Комисията за защита на потребителите, това е органът, който следи цените на хранителните стоки. Обмисляме да направим сайт и в него да има и етичните правила, разясни Донев. Той е категоричен, че създаденият механизъм ще е не само за информираност, но и за контрол.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
20 коментара
Ивайло Зъмтиков Манафа

Ивайло Зъмтиков Манафа

08.02.2023 | 09:09

До дупка. Егаси и смотаната държава. Глобите от КАТ не могат да си съберат, щели да гонели. Ще хванете на дядо цървулите.

Отговори
4 0
Кой знае в Куба как е, мизерната жина ли...?!

Кой знае в Куба как е, мизерната жина ли...?!

08.02.2023 | 08:55

В Куба, нито другаде по света не го интересува, българския потребител, за качеството няма какво да се каже, за цените, като се изкупва един продукт и на другия ден е с по висока цена, щом сиренето се стопява като или свива като,, гума,, качеството е това..... мизерна душа отвсякъде и черна...!

Отговори
2 0
Атанасов

Атанасов

07.02.2023 | 18:58

Има спекула и то от големите вериги! Ще дам пример с един и същ хляб - в Т.маркет е 2,20 лв , а в намиращия си на 300 м- от него "Лекси" е 1,60 ! Разликата е 40% !

Отговори
11 0
В Куба е така. Острова на свободата.

В Куба е така. Острова на свободата.

07.02.2023 | 18:44

Има два вида магазини, за трудещите се и за едни други. Цените за трудещите се са комунистически. Само дето няма нищо. Няма мляко, няма яйца по принцип, понякога докарват кренвирши, които, както се знае се правят от всичко, което не е месо. Тогава се събират опашки по сто метра. Дават по половин кило на човек. От наша гледна точка кренвиршит са направо без пари. Но те и заплатите са съответни. На кренвиршите.

Отговори
3 3
Нашия град

Нашия град

07.02.2023 | 18:24

Като рече Първа градска. Я виж родилния дом на Весела. Кой ще го продаде?! Калинчо! Този, дето допусна една кърджалийска метла да прави ОДИТ на всички общински лечебни заведения срещу заплащане! Къде се е видяло такова чудо? Калинов е велик! И ти, Здравко допусна това недоразумение във властта! Непростимо!!!

Отговори
3 1
Към Зико

Към Зико

07.02.2023 | 18:20

Зле си брат! Трудно се справяш! И ти намаза филията! И то яко! А всъщност нищо не направи за града! Остави Чонов, Райчев, Калинов и др. да вилнеят, да се рекетира, да се краде като за последно! За кое да ти вярвам??? Виж Пловдив какъв е окаяно! Жалко, брат ми! Ходи на майната си, но никога повече в Пловдив! Я виж Първа градска...като Пловдив! Изтърбушена!!!!

Отговори
8 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

07.02.2023 | 18:14

ПРАВИЛНО но има и корупция СПЕКУЛАНТИТ си ПЛАЩАТ

Отговори
5 1
Хм…

Хм…

07.02.2023 | 17:40

Няма необосновано вдигнати цени в пазарната икономика. Цените са на такова ниво, на каквото стоките се продават, а не залежават. Ако при тази парична маса цените се смъкнат, рафтовете ще се опразнят, след което производството и предлагането ще намалеят. Или празните магазини от 1990, или препълнените със скъпа стока след 1991. Решението е в ръста на икономиката, което е по-трудно от глупавите министерски обещания.

Отговори
6 8
Мдаа

Мдаа

07.02.2023 | 16:47

Прекрасно предложение

Отговори
8 1
Слава Украiна!

Слава Украiна!

07.02.2023 | 16:19

Санкциите работят!

Отговори
2 8

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?