Следвайте ни

Провал с проекта на "Гладно поле" пречи на бизнеса

Четири години само голи обещания за продължението на ул. "Богомил"

С  европейски средства, осигурени по оперативна програма „Региони в растеж”, в  „Гладно поле” трябваше досега да има поне пет нови улици и още толкова да са пред завършване, а инвеститорите да се редят на опашка за строителни разрешения. Според Интегрирания план за градското възстановяване кварталът между Цариградско шосе и бул. „Санкт Петербург” е определен като зона за икономическо развитие с вторичен административен център.  

Единственото, което се искаше от местната власт е с безвъзмездната финансова помощ да създаде условия за бизнеса, тоест добра инфраструктура  - водопровод, канализация, електричество, удобни пътни връзки в квартала. Според експерти, изготвили плана, на  „Гладно поле” има възможност за 600 000 - 650 000 кв. метра разгъната застроена площ.

 


 За тази цел от общата финансова рамка от близо 81 млн. лева, предвидени за Пловдив, „Гладно поле” получи прогнозен бюджет в размер на 18 млн. лева.  Но само на хартия, защото Община Пловдив поне на този етап не успя да усвои готовите пари.

 


Интегрираният план, разработен от група експерти и одобрен от Общинския съвет и управляващия орган на ОП „Региони в растеж”, включва  изграждане на улична мрежа (главна и второстепенна) с благоустрояване и паркиране, включително на ул. „Богомил” и „Радко Димитриев”, две детски градини на ул. „Радко Димитриев” 3 и ул. „Богомил” 79, реконструкция и разширение на ул. „Лев Толстой", озеленяване.  Задачата беше определена още през 2015 г., но и до този момент не е изпълнена.

 


Вече четири години фирма „Сайбис”, която строи бизнес сграда на бул. „Санкт Петербург", чака местната власт да изпълни обещанието си за продължението на бул. „Богомил” и да го свърже с бул. „Освобождение”. Трасето дори не е започнато, а забавянето на пътя  пречи на бизнеса, споделят разочарованите инвеститори.

 

В продължение на няколко години в администрацията хранеха илюзии, че Министерството на отбраната ще предостави на тепсия 86 дка на Община Пловдив,  при това - безвъзмездно, за да се разпореждат с имотите. Една част от тях - да се продадат, друга да се отреди за административен център, трета - за прокарване на пътища. Военните обаче поставиха условие - най-напред градската управа да направи път за обслужване на действащото поделение и след това ще се разговаря за прехвърляне на имоти.

 

Четири години не стигнаха на Община Пловдив да се справи с тази задача. Очевидно тя се оказа свръхсложна за капацитета на администрацията.  Обяснимо е, защо вместо 86 дка Община Пловдив ще получи само 16.

 

Има ли шанс да се реализира  зоната за икономическо развитие, или окончателно сме изтървали европейските пари?

 

Кметът Иван Тотев е оптимист.  Оказва се, че в Община Пловдив едва сега подготвят документите за кандидатстване по ОП "Региони в растеж" за зоната на "Гладно поле". Според градоначалника инвестицията е 15 млн. лева и включва вътрешна инфраструктура и ремонт на  прилежащите платна на бул. "Санкт Петербург" и "Освобождение". 

 

"Подали сме данните към консултантите, те трябва да са готови с проектните предложения. Паралелно с това върви кореспонденцията с Министерството на отбраната. Чакаме акт 15 за извършеното от общината строителство на пътя към поделението по споразумението с военните за прехвърлянето на имотите", коментира кметът. 

 

Част от 16-те декара попадат в продължението на ул. "Богомил". 

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?