Следвайте ни

Промяна в мярката 60/40: Вдигат прага на загубите за получаване на помощ

viber icon

От 1 юни помощта от държавата по доскоро действащата мярка 60/40 ще зависи от загубите в оборота. Това предвижда редизайнът на схемата, който беше предложен от кабинета пред работодателските организации и синдикати на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Всички без КТ „Подкрепа“ одобриха промените. От „Подкрепа“ се притесняват, че „Мини Марица-Изток“ няма да бъдат обхванати от финансовата помощ.

До сега държавата подпомагаше финансово бизнеси, които регистрираха 20% спад на приходите. От 1 юни обаче прага за получаване на помощ ще бъде вдигнат на 30%, а помощта ще бъде в размер 50% от осигурителния доход за служителите плюс дължимите осигуровки, обясни социалните министър Гълъб Донев. Предвижда се това да важи за месеците юни и юли. 

При спад в оборота от 40% държавата ще продължи да изплаща помощите по схемата 60/40. 

Според работодателите в листата с особено потърпевши трябва да се включат развиващите пътническа и въздушна транспортна дейност. 

Започнала е процедура по актуализация на бюджета. Финансовият министър Асен Василев припомни, че през юли ще имаме повече информация относно преизпълнението на бюджета и това дали се касае до 1 млрд. или 1.5 млрд. лв. 

Той призова за готовност да се справим с евентуално затваряне през есенно-зимния сезон предвид данните за разпространението на ковид в редица държави. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?