Следвайте ни

Прокуратурата сезира КЗК за цените на горивата

viber icon

Преписката във ВАП е образувана във връзка с констатираното значително намаление на стойността на суровия петрол в световен мащаб /с 47,4%/ и спадането на цените на течните горива в страната с едва около 11%

В ърховната административна прокуратура (ВАП) сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която да прецени дали да образува производство с предмет – как се образуват цените на течните горива при продажбата им на бензиностанциите на територията на страната, съобщиха от Прокуратурата.

Преписката във ВАП е образувана във връзка с констатираното значително намаление на стойността на суровия петрол в световен мащаб /с 47,4%/ според данните на Агенция „Митници“ и спадането на цените на течните горива в страната с едва около 11%.

На ВАП е известно, че точната величина на цената, за която се продават/закупуват въпросните горива, не подлежи на административно регулиране. Независимо от това, същината на данните е такава, че трябва да се изключат всякакви съмнения относно наличие на т. нар. „съгласувани практики“ на лицата, които преимуществено предлагат на пазара такива продукти /от рода на големи вериги бензиностанции с обекти в цялата страна и др./ в противоречие с изискванията на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност, посочват от Прокуратурата.

В съобщението се припомня, че в ЕС са забранени като несъвместими с вътрешния пазар всички споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия и съгласувани практики, които биха могли да засегнат търговията между държавите-членки и които имат за своя цел или резултат предотвратяването, ограничаването или нарушаването на конкуренцията в рамките на вътрешния пазар, и в частност такива, които пряко или косвено определят покупни или продажни цени или други условия на търговията.

Идентична е регламентацията в националното право - чл.15, ал.1, т.1 Закона за защита а конкуренцията, като определени правила се съдържат и в други разпоредби - да речем, чл.21, т.1 от закона.

Правомощията за контрол, налагане на санкции и постановяване на прекратяване на нарушения са възложени на КЗК. За взетите решения и предприетите мерки, ВАП изисква от КЗК своевременна информация.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Гост

01.04.2020 | 08:17

Аз лично не зареждам от тях. Навсякъде има по малки обекти с доста по-добри цени.

Отговори
0 0

Боби

31.03.2020 | 19:54

Не мога да разбера, всички на ощипини ли се правят или не могат да видят голямата далавера, големите вериги не свалят цените, същото време правят реорганизации в обектите си, намаляват работно време и заплати на работниците си, за да могат да приберат нашите отново респективно държавата със спад в продажбите и да получат 60 % от фонд заплати, Малки фирми могат да работят малък марж а веригите не могат в момента???? Замислете се и дали ще им позволим отново за трупат пари на наш гръб (: (:

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?