Следвайте ни

Производители изригнаха: "Не " на евтинията в хипермаркетите

viber icon

Обикновено в големите търговски вериги цените наистина са по-ниски от тези в кварталния магазин. Това обаче не за всички е добре.

В края на миналата година четири асоциации на производители на хлебни изделия, месни и млечни продукти шумно настояха за държавна намеса, чрез която да бъдат повишени цените на техните стоки в България. Основно те обвиняваха хипермаркетите, че държат цените ниски и оказват натиск върху българските производители.

Отговорът на Сдружението за модерна търговия бе необичаен: те потвърдиха, че търговските вериги наистина имат голям принос за понижаването и стабилизирането на цените на храните у нас. В своя полза обаче посочиха, че такива са правилата на пазарната конкуренция, а и покупателната способност на хората у нас е по-ниска в страната в сравнение с други европейски държави.

„Българският потребител като цяло е ориентиран към търсенето на качествени хранителни стоки на ниски цени", обобщиха от сдружението. Държавата обаче няма как да се намеси на пазара, защото политиката на протекционизъм е забранена в ЕС. 

В момента в България пазарната концентрация в продажбата на храни е сред най-ниските в страните от ЕС. Докато в повечето държави от Западна Европа най-големите пет компании държат между 70 и 90% от пазара, а в Централна и Източна Европа този дял е около 60-65%, у нас десетте търговски вериги с най-високи приходи заемат около 40% от пазара, посочват от сдружението на хипермаркетите.

Останалите 60% се държат от по-малки и регионални вериги и самостоятелни магазини. Делът на международните търговци в търговията с бързооборотни стоки е едва 1/3, а останалите 2/3 се държат от български собственици.

Въпреки трудната година засега нито една хранителна верига, член на Сдружението за модерна търговия, не е намекнала, че излиза от българския пазар. За сметка на обектите от нехранителния бранш, които замразиха бъдещите си планове за развитие и откриване на нови магазини.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

4.50 за кило гумени домати

4.50 за кило гумени домати

13.10.2020 | 08:47

То па една евтиния! 4.50 лева за кило розови домати! Името на хипермаркета започва с "Б".

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?