Следвайте ни

Произвеждат хладилници от ново поколение край Пловдив

Иновативните модели с марка Либхер ще се сглобяват в едноименния завод до Радиново

viber icon

Хладилници от най-висок клас и по най-модерни технологии ще се произвеждат до две години в завода на Либхер край с. Радиново. Те ще заменят сегашните модели, които ще продължат да се правят, но в други държави, където компанията има свои представителства. Новината съобщи в аванс областният управител Здравко Димитров по време на честването на 10-ия юбилей на пловдивското представителство на Германо-българската индустриално-търговска камара /ГБИТК/. Той уточни, че бил приятно изненадан от намеренията на ръководство на компанията, с което провел среща преди дни.  

 


Либхер-Хаусгерете Марица е една от 70-те германски фирми в Южен Централен район и най-големият инвеститор в Тракия икономическа зона. Преди два месеца заводът бе посетен от президент​ите на България и Германия Румен Радев и Франк-Валтер Щайнмайер, които останаха впечатлени от мащабите на производството. 

 


Всички германски компании в обсега на Южен централен район са производствени и в различни сфери ​- машиностроене, металургия, хранително-вкусовата и химическата промишленост, строителството, медицинската сфера, текстилната индустрия и др. Големият производител на селскостопанска техника Claas е тясно свързан с Аграрния университет в Пловдив, коментира д-р Мариана Чолакова - изпълнителен директор на ГБИТК - Пловдив. Тя е с обхват областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали.

 


Успешно е дългогодишното присъствие на фирмата „Аурубис България“ - медодобивния завод на германската компания „Аурубис“ в Пирдоп, която е на 50 км от Карлово по Подбалканския път. Тя работи добре с много пловдивски подизпълнители, което прави региона важен партньор, заяви президентът на ГБИТК и изпълнителен директор на „Аурубис“ Тим Курт. Той подчерта, че не само София като столица е важна за развитието на българската икономика и за двустранните отношения между България и Германия. 

 


Регионите също са много важен фактор, имат голямо значение и дават своя принос за развитието на икономическите връзки между двете страни. България има добро географско положение, което я прави желан бизнес партньор. Пазарът в страната не е толкова голям, но ако се присъединят съседните държави Румъния, Турция, Гърция, пазарът ще стане много по-атрактивен, категоричен е г-н Тим Курт. Според него важно е също присъствието на международното летище в София, чрез което се трансферират стоки. Той коментира и последните статистически данни за месечното възнаграждение в България. Виждаме, че добри заплати се плащат не само в София и Пловдив, но и в по-малките общини, където са позиционирани големи инвестиции, а това е важно за имиджа на страната, категоричен е г-н Курт.

 


Вградка

 


Мехатрониката във фокус на дуалното обучение в Пловдив

 


Германо-българската индустриално-търговска камара /ГБИТК/ активно подкрепя дуалното образование. Съвместно с фирма АВВ и ЕВН, работят по пилотен проект с Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Пловдив. По него подготвят кадри по специалност с много голямо бъдеще - мехатроника и автоматизация за производството, а обучението е по немски образец. На успешно завършилите  веднага се осигурява работа в една от двете компании, коментира д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК. Той допълни, че всяка година между германските инвеститори в България  се прави анкета за бизнес климата в страната. При последното запитване на въпрос дали бихте искали отново да инвестирате в България, 88 % от немския бизнес бил категоричен, че иска да инвестира у нас. А дали и Фолксваген ще е ​сред тях, ​ще се разбере тази есен. 

 

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Nqkoq

Nqkoq

18.06.2019 | 09:33

Абе не само заплатите, то и качеството не се доближава. Когато си избирахме хладилник, си бяхме харесали Либхер; продавачът ни каза тихичко, но в прав текст да си изберем друго, защото този е правен тук

Отговори
4 0
damian

damian

18.06.2019 | 02:09

Да, но заплатите на работници не са дори и доближават на 50% на заплатите на западняците. Каквато е всъщност фирмата... пълни боклуци

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?