Следвайте ни

Произвеждаме в Родопите шафран за Китай

Студенти от Аграрния университет ще участват във всички етапи от засаждането на луковици на полето до електронна търговия с продукцията

viber icon

Проучване в Китай е посочило България като една от страните, които могат да го захранват основно с шафранови луковици и продукти. Идеята е да държавата ни да стане хъб и да се представи на тамошния пазар с изцяло нова индустрия, която да се развие в Родопите, най-вече в района на Кърджали. За целта в експерименталните полета на Аграрния университет ще бъдат размножени шафранови луковици. През март предстои визита на наши експерти в Китай, като в делегацията ще е и председателят на Българската асоциацията за шафран. През май там ще бъде представена и първата продукция, произведена у нас.

Студенти ще участват в целия процес – от отглеждане на култури, през тяхното преработване до  реализирането на пазара в Китай чрез електронна търговия. Това обяви Васил Гелев, изпълнителен директор на Център за насърчаване на сътрудничеството в областта  на селското стопанство между Китай и страните от централна и Източна Европа. В присъствието на министъра на земеделието  Румен Порожанов в Аграрния университет той откри Демонстрационен център 16+1  за електронна търговия със селскостопански и други продукти между Китай и държавите от Централна и Източна Европа. Именно този център  има за цел в умален мащаб да представи целия път, по който минава успешна сделка – от земята до крайния купувач.

Проектът бе стартиран от премиера Бойко Борисов  миналата година в рамките на среща на върха между Китай и страните от Източна и Централна Европа, припомни Гелев. С инициативата целим да представим високите технологии и възможностите за сътрудничество и да подпомогнем младите хора в България да проявяват повече интерес към селското стопанство и да реализират продуктите си на международния пазар, да бъдат в крак с тенденциите в Китай, обясни той. В центъра наши студенти ще имат възможност да обменят добри практики и да извършват реални търговски сделки. А родните производители по-лесно ще стъпват с продукцията на си на китайския пазар.

На откриването на центъра Васил Гелев направи и демонстрация как ще става това. Ще се използва специална платформа, която ще служи като дигитален склад на продукти. От нея всички администрации ще черпят информация за внос и износ.

С пакет ориз Гелев показа как при пристигането на един продукт  той се описва с всичките му съставки и реквизити. Успоредно с въвеждането на данните в компютъра в центъра се праща и мостра в Китай. Още при въвеждането на информацията тя стига и до митническите агенти. Предстои в логистичния хъб да бъде доставена везна, на която да може да се мери теглото. Това е важно за авио каргото, когато се стигне до сделка и реална доставка. „Чрез електронната търговия в платформата ще се оптимизират и разходите - подчерта Гелев. - Сега е трудно държавата да субсидира, ако за един продукт се плащат 60 евро карго за Китай. Ние постигнахме 1,2-1,5 евро за килограм за авиокарго за източната държава”. Когато цялата информация за стоката е в платформата, тя се използва от логистичните компании, които според количеството и другите заявки могат да дадат оферта за цена на превоза.

В друга зона на новия център в Аграрния университет има специална бяла „клетка”, в която всеки продукт се заснема.Той получава кюар код, който гарантира произхода му и в същото време служи за реално проследяване на със сканиращо устройство. Използва се приложение, в което потребителят може да се регистрира и след това да черпи цялата информация за продукта – вижда снимката и пълното описание, има опция и да се свърже директно с производителя. Митницата получава в реално време достъп до сертификатите и другата придружаваща документация. Ще има и система за следене на складови наличности. Студентите ще участват и лично ще движат всички тези етапи от процеса заедно с техни колеги от Китай и останалите 15 държави в партньорството.

След облекчаването на вноса с електронна търговия на дребно

Продаваме 1321 продукта в Китай

От началото на тази година с директива на китайското правителство е облекчен режимът на внос на селскостопански продукти чрез електронна търговия на дребно. Това значително ще улесни търговията с България. Оказва се, че у нас вече са направени изпреварващи стъпки. „От 2015 г. нашият център фокусира вниманието върху електронната търговия и изграждане  на инфраструктура. Затова през 2017 г. открихме логистичен хъб за електронна търговия в Тракия икономическа зона. В  момента 1321 продукта могат да се търгуват на пазара в Китай до крайни потребители, дори без наличие между двете страни на протоколи за внос и износ. Това ще рече, че България с електронна търговия ще има възможност да изнася както мляко и млечни продукти, така и свежи зеленчуци, широка гама продукти, които досега нямахме възможност да реализираме - каза Гелев. - Тепърва предстои да разберем какво Китай ще купува от нас. Надявам това да е основно техника, механизация и високи технологии”.

През ноември миналата година е открит и център в Китай, където има постоянно действаща експозиция и тамошни дистрибутори. Чрез  платформата са реализирани и първите количества наши козметични продукти с розово масло.

Снимки Наташа Манева

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?