46
Следвайте ни

Прогноза: Икономиката на ЕС се възстановява, но темпът на растеж куца

viber icon

Икономиката на Европейския съюз се възстановява от предизвиканата от пандемията рецесия по-бързо от очакваното. Това е записано в есенната икономическа прогноза на ЕС за 2021 г. Очаква се икономиката на общността да продължи да отбелязва растеж въпреки засилващите се предизвикателства и да постигне темп на растеж от 5%, 4,3% и 2,5% съответно през 2021 г., 2022 г. и 2023 г. Тази прогноза зависи в голяма степен от два фактора: развитието на пандемията от COVID-19 и темпото, с което предлагането се адаптира към бързото възстановяване на търсенето след повторното отваряне на икономиката. България е една от малкото държави, за които са занижени очакванията за икономиката <210> през тази година.

С почти 14% в годишно изражение темпът на растеж на БВП в ЕС през второто тримесечие на 2021 г. бе най-високият отчетен досега. Толкова висок, колкото безпрецедентният спад на БВП през същия период миналата година по време на първата вълна на пандемията. През третото тримесечие на 2021 г. икономиката на ЕС възвърна нивото си на производителност преди ковид и премина от възстановяване към растеж.

Този растеж ще продължи да бъде стимулиран от вътрешното търсене. Подобряването на пазарите на труда и очакваното намаляване на спестяванията следва да допринесат за запазване на стабилно темпо на разходите от страна на потребителите. Прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост също започва да играе важна роля за стимулирането на частните и публичните инвестиции.

Въпреки това, тенденцията на икономически растеж се сблъсква с нови предизвикателства. Пречките и сътресенията в предлагането в световен мащаб затрудняват дейността в ЕС, най-вече в неговия силно интегриран производствен сектор. Освен това, след рязък спад през 2020 г., цените на енергията, най-вече на природния газ, се увеличиха с тревожни темпове през последния месец и понастоящем са доста над равнищата отпреди пандемията. Това ще повлияе отрицателно на потреблението и инвестициите.

Пазарът на труда ще продължи да се подобрява. В прогнозата се предвижда заетостта в ЕС да нарасне с 0,8% тази година, с 1% през 2022 г. и с 0,6% през 2023 г.

В документа е посочено още, че временният ценови натиск в световен мащаб води до инфлация, чието равнище е най-високо от десет години насам. Очаква се инфлацията в еврозоната да достигне връх от 2,4% през 2021 г., преди да намалее на 2,2% през 2022 г. и на 1,4% през 2023 г., тъй като се прогнозира цените на енергията постепенно да се стабилизират. Що се отнася до ЕС, предвижда се инфлацията през 2021 г. да бъде 2,6%, през 2022 г. - 2,5%, а през 2023 г. - 1,6%.

Икономисти отчитат, че въпреки отрицателното въздействие на пандемията върху икономическата активност, което намаля значително, COVID-19 все още не е победен и възстановяването зависи в голяма степен от развитието на болестта както в рамките на ЕС, така и извън него. На фона на неотдавнашното рязко увеличение на случаите на заразени в много държави не може да се изключи повторното въвеждане на ограничения, които оказват въздействие върху икономическата дейност.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?