Следвайте ни

Проф. д-р Даниела Бобева: Прехвърлянето на втората пенсия към държавата поставя в риск публичните финанси

viber icon

„Бюджетарският“ подход да се прехвърлят  ресурси от частните пенсионни фондове към държавните  поставя в риск устойчивостта на публичните финанси и доброто фискално управление“. Това твърди експертът проф. д-р Даниела Бобева в становището си за предложените промени в Кодекса за социално осигуряване.

Според нея частните пенсионни дружества са важна част от една нормална пазарна икономика, защото акумулираният ресурс се инвестира в акции, облигации и други финансови инструменти. 

„Важни са и за самата фискална политика. Частните пенсионни фондове държат в края на октомври над 2 млрд. лева от емитирания от държавата дълг на вътрешния и международните пазари“, отбелязва проф. д-р Даниела Бобева.

„Независимо от положителните стъпки и като се вземат предвид целенасочените атаки срещу частната пенсионна система през последните две-три години, трябва да изкажа известни опасения, че покрай предложените промени, в хода на обсъждането може да се промъкнат нови предложения за ограничаване на тяхната дейност и разширяване на ролята на държавата. Бих препоръчала Оценката на въздействието да е по-детайлна и съдържателна, за да даде достатъчно аргументи на Законодателя да не допусне това“, добавя Бобева. 

Освен това тя изразява съмненията си, че настоящите текстове ще са достатъчни, за да се преодолее активното насърчаване за прехвърляне на средства от универсални фондове към НОИ. Въпреки това проф. д-р Бобева отчита, че предложените промени в Кодекса за социално осигуряване създават по-благоприятни условия за излизане в заслужена почивка на бъдещите пенсионери. 

Измененията регламентират нови административни дейности на пенсионноосигурителните дружества, свързани с регулация на фазата на изплащане. При подаване на заявление за пенсиониране те ще трябва да запознаят лицата, осигурени във фонда с техните права и с правата на наследниците. По този начин щяла да се подобри репутацията на пенсионноосигурителните дружества и да се засили доверието в тях, анализира д-р Бобева. Тя подчертава още, че и към момента повечето дружества предоставят подробна информация на своите клиенти. 

Заложено е и правото на допълнителна пожизнена пенсия за старост при навършване на възрастта. Допуска се и правото тя да бъде получена до една година преди навършване на тази възраст, при условие че натрупаните средства по индивидуалната партида позволяват отпускане на пенсия в размер не по-малък от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст

Пенсионноосигурителните дружества пък да могат да предлагат и по-сложни форми на пожизнена пенсия, като: пожизнена пенсия с гаранции за наследниците на пенсионера (с гарантиран срок на изплащане); пожизнена пенсия с разсрочено изплащане за определен срок, след което оставащият пенсионен капитал се използва за изплащане на пожизнена пенсия до края на живота на пенсионера. В този случай разделянето на капитала се извършва така, че гарантираният размер на месечната пожизнена пенсия да не е по-малък от 15% от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. 

В становището си Бобева подчертава, че Предложеният законопроект е един от малкото, които нямат връзка с приети директиви и регламенти в европейското законодателство, а представлява национална инициатива.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?