71

Проект: Саудитска компания инвестира в най-голямата млечна ферма в България

 

Саудитска Арабия има интерес към обща инвестиция в изграждането на млечна ферма в България с потенциал тя да се превърне в най-голямата в страната и региона. Добитото мляко ще се преработва изцяло в страната ни, а продуктите ще са експортно ориентирани за региона на Персийския залив, пише "24 часа".

 
Това стана ясно по време на среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и ръководството на една от най-големите компании в Саудитска Арабия в хранително-вкусовата промишленост. В срещата участва и председателят на борда на директорите на „Ел Би Булгарикум“ Невена Петрова, която представи българското дружество и неговата продукция.

Саудитската компания към момента управлява и ферма, в която се отглеждат около 190 хил. крави – приблизително колкото са всички регистрирани крави в България. Обмяна на опит и обща инвестиция между тях и „Ел Би Булгарикум“ е проект, по който стартира работата. Очаква се посещение на представители на компанията у нас за детайлизиране на параметри и обсъждане на конкретните възможности.

„България има интерес от привличането на стратегически партньор, който ще ни даде възможност да си върнем пазари, на които сме познати, но сме загубили през годините“, подчерта министър Никола Стоянов. Българските млечни храни и в частност сиренето са били любим продукт за голяма част от местното население, стана ясно по време на срещата. В опит да се възроди тази традиция компанията е започнала продажба в Саудитска Арабия и региона на сирене под марката „България“. По техни данни, продукцията, произведена в България, печели все по-голям пазарен дял в Персийския залив. Изграждането на обща ферма с "Ел Би Булгарикум" и започване на съвместно производство е възможност както за разширяване на присъствието на саудитската компания в региона, така и за стъпването им на единния европейски пазар.

 
Саудитска Арабия има интерес и към инвестиция в изграждането на карго летище у нас. Това бе обсъдено по време на среща с ръководството на Националния фонд за индустриално развитие и логистика (NIDLP). От българска страна в нея участваха министрите Никола Стоянов и Александър Пулев. NIDLP е институция с важно значение за икономиката на Саудитска Арабия, която има за цел да превърне страната във водещ индустриален и глобален логистичен център, като увеличи максимално стойността на нейния минен и енергиен сектор.

Министър Никола Стоянов представи пред тях проект за развитие на летище Хасково, но акцентира, че има и други потенциални локации. От страна на Фонда заявиха интерес от проучването на проекти, които, освен летище, позволяват и изграждане на индустриална зона. Българските министри отправиха покана към представители на Фонда да посетят страната за запознаване на място с възможностите за инвестиции, като се очаква това да стане през първата половина на 2023 г. Министър Александър Пулев акцентира на българските компании в сферата на информационните и комуникационните технологии и иновациите. Обсъдени бяха общи проекти в тези сектори.

Министрите Никола Стоянов и Александър Пулев бяха приети и от принц Халид бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, брат на кралския престолонаследник на Саудитска Арабия и министър на енергетиката. Заедно с възможностите за общи проекти в сферата на енергетиката по време на срещата бе коментирано и сътрудничеството в сферата на икономиката. Двете страни се обединиха около мнението, че в последните месеци има сериозно увеличение на интензитета на сътрудничество между тях. Ако този диалог продължи със същите темпове, в кратки срокове се очаква стартирането и на сериозни инвестиционни проекти между двете държави.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Е, И

Е, И

13.01.2023 | 09:04

Сега арабите ще ядът хубаво мляко и продукти, а ние продължаваме да ядем боклуците!!! И всичката мръсотия пак при нас!!!,, МНОГО ИЗГОДЕН ПРОЕКТ"за България!!! Прекрасен!

Отговори
6 1
222

222

12.01.2023 | 14:11

евроатлантици, преди т.н. демокрация толкова крави имаше само в едно ТКЗС, след демокрацията ядете боклуците на зап.европа и аржентинско месо на 20 години

Отговори
11 2
Агронома

Агронома

12.01.2023 | 11:58

Министръра не знаели че летището отдавна е приватизирано. Аз като агроном се срамувам гордостта на страната лактобактерикум булгарикум да отиде в чужди ръце. Защо родни фирми да не възобновят традициите а се прекланяме на всякакви чужденци да се разпореждат с постиженията ни. защо държавата да бе подкрепи местното производство вместо да се умилква на други. Или както казваше бай Ганя ке;епир има в тази работа.

Отговори
11 2
България

България

12.01.2023 | 11:50

Кой Български продукт е качествен?Коя марка българско сирене е качествено?Отговорете си вие сами.

Отговори
12 1
едно единствено

едно единствено

12.01.2023 | 13:49

марка "Съединение". Ако сте забелязали за продукти, за които няма реклама обикновено важи, че са добри.

Отговори
8 3

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?