Следвайте ни

Продават имоти на бивш ас в бизнеса с метали

Димитър Бичев натрупа още борчове към банки и НАП

viber icon

Частен съдебен изпълнител продава на търг изоставена и полуразрушена производствена база в Сопот, собственост на пловдивския бизнесмен Димитър Бичев. В продажбата са включени няколко имота, които са в активите на фирмата му „Бутранзит 7“ ЕООД. Същите са част от дворно място на основна производствена площадка на „ВМЗ“ЕАД - Сопот, и заемат площ от над 8 декара. Преди години там са произвеждани метални изделия, а днес базата е превърната в руина. Търгът за нея е предизвикан от „Юробанк България“ АД /бившата Пощенска банка/ заради неизплатени кредити за няколко милиона лева, взети срещу ред ипотеки върху отделните сгради в имота.

От началото на тази година това е втора публична продан. През месец януари първоначалната стартова цена за целия обект бе 72 000 лв. с ДДС. Купувачи за търга тогава не се явиха и сега цената е намалена на 64 800 лв. с ДДС.

Справка в ДАКСИ показва, че Димитър Бичев, чрез други свои фирми, има задължения за десетки милиони.

 Запори на дружествени дялове са му правени от ОББ, от Уникредит Булбанк, банка Пиреос, която се вля в Юробанк, както и към старозагорската фирма „Новотехпром“ ООД, с фокус върху хладилна, климатична и енергетична техника.

Още през 2018 г. от Юробанк направиха опит да си вземат поне част от парите от длъжника, който има и неплатени данъци към НАП за 446 011 лв. чрез фирмата си "Мастер СОП" ЕООД. Тогава предмет на продажба също чрез ЧСИ бяха негови имоти в Стамболийски за над 2 млн. лв. - масивна триетажна сграда с модерна архитектура и склад за метали. Репортерска проверка установи, че към днешна дата процедурата по тяхната продажба не е приключила. На търга се явил купувач, но заради обжалване от различни инстанции, вкл. и от Бичев, новият собственик не е вписан и не може да влезе във владение. 

От фирмения портал ДАКСИ е видно още, че Бичев е излязъл от редица свои фирми.

На две от тях той е ликвидатор, а други са прехвърлени на съпругата или дъщеря му. Последното дружество, срещу което е имало процедура по несъстоятелност, е „Мастер-стийл профайлс“. Нейното производство окончателно е приключило на 17 февруари 2021 г. Само данъчните задължения на фирмата са в размер на 9 723 015 лв. 

Преди години „Мастер-стийл профайлс“ бе сред лидерите на пазара за черни и цветни метали в страната и производство на стоманени изделия. Дружеството имаше няколко дъщерни фирми и бази в Пловдив, Велико Търново, Бургас, включително и на пристанищата в Лом, Русе, Бургас и Варна.

Димитър Бичев не бе открит за коментар относно продажбата на базата в Сопот. Посоченият номер за контакти е притежание на друг човек.

 

ЧРД като на Кръстника

През 2010 г., в апогея на бизнеса си, Димитър Бичев организира грандиозно парти по случай 50-ия си юбилей. ВИП купонът бе в аквапарка на хотел “Санкт Петербург”. Там Бичев събра 800 гости от страната и чужбина, между които депутати и финансисти.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?