Следвайте ни

Продават 4-звезден хотел в сърцето на Стария град СНИМКИ

Не съм фалирал, просто вече съм уморен от неравни битки, казва Борис Христов

viber icon

COVID-19 е напът да убие бизнеса на популярен пловдивски хотелиер. След като изчерпа всичките си спасителни планове, Борис Христов обяви за продажба 4-звездната си база в сърцето на Стария град. Хотелът „Борис палас“ е на 22 години, като 10 от тях са минали в строителството му. От това място изкопах на ръка 8000 кубика скала, спомня си със сантимент Борис Христов.

С „египетски“ труд е строен на няколко етапа, а последната инвестиция, преди да се развихри пандемията, е във винено-дегустационен център. Мястото още мирише на ново. Няма и как да е другояче, центърът беше готов още напролет, но хотелът беше затворен заради извънредното положение. Все още клиенти тук не са вдигали винени чаши, разглеждали са го само близки и познати, разказва Христов.

В този момент мобилният му телефон изписуква. Той поглежда дисплея и погледът му става мрачен -

поредното анулиране на резервация за септември.

След 15 минути се чува същият звук - и Катрин от Германия е решила да отмени гостуването си в пловдивския хотел. Сега от 11-те стаи е заета само една. А собственикът не може да прогнозира дори и с месец напред. Ето това ме убива - липсата на предвидимост, това за всеки бизнес е пагубно, казва Борис Христов. Аз не съм фалирал никога, години наред съм оцелявал, ще оцелея и сега, но вече съм демотивиран, чувствам се унизен, защото виждам, че държавата не застава зад хората, които създават принадена стойност, обяснява той. Ние, малкият бизнес, хората, които създаваме и облагородяваме, хората с ценз, би трябвало да сме най-ценният капитал на държавата. Къде са милиардите за подкрепа на бизнеса? Знаем и виждаме какво се прави за бизнеса в съседни държави, коментира предприемачът.

Гледан от улица „Съборна”, хотел „Борис палас” изглежда двуетажен. Но всъщност е на девет нива. Седем са видими само от другата страна и буквално са вградени в скалите. Те присъстват и като интериорен елемент по някои от етажите и умишлено са експонирани. От панорамната тераса се открива шеметна гледка към Пловдив. На фасадата на хотела има барелеф на най-великия бас на всички времена - Борис Христов, а в малкото дворче е сгушен параклис на свети цар Борис, съчетан с малка картинна галерия.

Така живея в последните месеци,

затворен в моята "златна клетка",

опитва се да се шегува Борис Христов. „Златната клетка“ е строена с кредит, чието връщане било замразено за шест месеца съгласно банковия мораториум. От септември обаче погасителните вноски започват да текат отново, разказва Борис Христов. Направил постъпки фирмата му да се възползва и от безвъзмездните грантове на правителството за 10 000 лева. И оттук надежда никаква, когато входирах моите документи, бях под № 20 000, а в момента обследват дружества, които са под № 7000, посочва хотелиерът. Говорим за мерки за важни сектори на икономиката, а те или не идват въобще, или идват твърде късно, гневен е той.

Почти целият персонал вече е разпуснат. Цените на нощувките са намалени. Плащам по-висока комисиона и на резервационната система booking.com, за да излиза „Борис палас“ в топа при търсене за Пловдив. Обявих личния си автомобил за продажба. Желанието ми да продължа се изчерпа, затова реших, че ще продам хотела и ще се пенсионирам, след като държавата не застава зад такива като мен. Принуден съм да го сторя, защото вече съм уморен от тези неравни битки, казва хотелиерът.

Борис Христов има две дъщери, но по думите му,

не иска да остави тази „робия“ на децата си

и трябва веднъж завинаги да приключи.  Вече е направил презентация на хотела си за продажба. Сложил съм „монополна цена“, тоест такава, каквато аз съм преценил, защото такъв обект няма аналог, лаконичен по темата е хотелиерът. А доскоро мечтаех как ще направя верига от мини „Борис паласчета“, вметва с тъга той.

Защо се стигна дотук? Пандемията е най-видимият виновник, казва Христов. Съвземането на нашия бизнес ще продължи с години, докато достигне предкризисни нива. До 2019 година всяка година имал ръст в оборотите. Лек, но ръст, както е нормално, описва ситуацията той. Освен това в Пловдив напоследък се нароиха много хотели и места за настаняване, особено в годината на Европейска столица на културата. Ясно е, че хляб за всички няма как да има.

И големият проблем, с който се бори от години - бариерата в подножието на Стария град, сложена в кметския мандат на Иван Тотев. С бариери туризъм не се прави, казах го и на ексминистър Николина Ангелкова при едно от посещенията й в града, пали се отново Христов.

Не е случаен в бизнеса

По образование съм инженер технолог, завършил ВИХВП. Още като студент ми се наложи, вместо да ходя по купони, да разнасям банички и кифли от хлебозавода посред нощ. После поработих доста като сервитьор, управител на ресторанти и директор хранене на хотел SPS, разказва автобиографията си Борис Христов. По онова време всички, които бяха заети в ресторантското обслужване, се радваха на добри приходи, не крие той. След всичките тези години в ресторантьорството натрупах опит, дързостта пък ми дойде отвътре и купих с кредити три малки парцела в Стария град, където впоследствие израсна „Борис палас“, разказва Христов.

През 1998 година предприемачът получава строително разрешение, но осем години се бори със скалите. По онова време се шегувах, че „се храня от камъни”, защото единствените приходи ми идваха от продажба на натрошения камък. На мястото наел дори затворници да му помагат. В момента, в който се появи хотелът обаче, загубих повечето си „приятели“. Тогава осъзнах, че се е получило, споделя Борис Христов.

Борис Христов (в средата) трета година води административна война заради бариерата преди Стария град

Заради бариерата пред резервата се вдигна бунт

На 1 ноември 2017 година Старият град осъмна блокиран от разярени хотелиери и ресторантьори. Фитилът им пална поставянето на бариери на ул. „Съборна“, точно до храма „Св. Успение Богородично“. Малко след това бяха поставени още две.

Членовете на Сдружението на собствениците, живеещите, работещите и инвеститорите в резервата обявиха кметската заповед на Иван Тотев за незаконна и нарушаваща техните права. В жалбата се подписаха 140 души, после тя влезе в съда.

И досега обаче решение по спорния казус няма, а бариерите си стоят. Няма нито един град, нито едно място в света, където има само вход, при това с КПП, а няма изход, продължава да се гневи и до днес Борис Христов, който е председател на сдружението.

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

Стефан

Стефан

01.09.2020 | 11:34

Така им се пада на всички - хотели, ресторантьори и прочее кожодери. Лапахте като настървени кучета, намаляте порциите на храните, завишавате цените, една нощувка 200+ лева. Ето ви Видов ден.

Отговори
1 0
майна

майна

01.09.2020 | 12:35

Покажи ми ЕДИН хотел в Пловдив, с цена над 200 лева за стая за нощувка... Има един, ама надали го знаеш... всичко е около 50-60 лева... Нещастник!

Отговори
0 0
14 четиринайсет-звезден да беше, полека си го продал!

14 четиринайсет-звезден да беше, полека си го продал!

31.08.2020 | 23:28

Заради ЗАРАЗАТА с 56% са поевтиняли фактическите продажби на имоти в ...МАНХАТАН. Хората бягат навън, в предградията, на зелен, чист въздух и дворче. Ресторантьори? Оперетни звезди? ХОТЕЛИЕРИ? Ха, имаше и такива поприща, ама в следващите три - пет годинки ...хич не си пускайте децата да се "учат" в АМТИ +И +Цирк, катедра "Стрип" ... па даже и в Консерваторията - хлЕб нЕма тамо!

Отговори
3 0
Симеон Славов

Симеон Славов

31.08.2020 | 21:36

Вижте Мадрид, Матера, Лисабон, Флоренция, всички са с ограничен за автомобили достъп! Повече бариери, по-малко гратисчии в старинните части на Пловдив!

Отговори
8 0
Случаен свидетел

Случаен свидетел

31.08.2020 | 21:01

За този хотел може да се напише книга... Как мутрите взеха имота на една арменка и и дадоха едно апартаментче в Тракия... Всичко на този Свят се връща...

Отговори
6 0
Начо ДИКТАТУРАТА (на Пролетариата ="културата" подигравателно)

Начо ДИКТАТУРАТА (на Пролетариата ="културата" подигравателно)

31.08.2020 | 22:16

Че то през 70-те и 80-те години си беше СИСТЕМАТА такава, изцяло! Начо Диктатурата (навлек от Станимака, мразеше тукашните кореняци) по този начин изсели кротките си хазяи, "обобществи" им имота, впоследствие от Другарския Жилфонд си откупи стаите на ДЪРЖАВНА / НОРМИРАНА цена, не пазарна; после бидейки единствен обитател в сградата с предимство цуна и останалите й части, па и двора, както и ...тупика =практически половината Небет Тепе... ТАКА СЕ ПРЪКНА КОРПОРАЦИЯ СКУБАЧИ "ЧЕРВЕНОТО ПОН... МУЛЕ" ЗАГРАБИЛА ТРИХЪЛМИЕТО. Начо си беше Първата Българска МУТРА, 1969 година. На Начо се дължи обезлюдяването на животрептущия градски организъм -с бебета, бабета, дантели на простора, бяло сладко на лъжичка с приказки в клюкарника, с калдаръм-кокони- и назначаване в опразнените ЧЕРУПКИ на заплатаджии ...за моя сметка / Твоя / НАША.

Отговори
4 0
Начо ДИКТАТУРАТА (на Пролетариата ="културата" подигравателно)

Начо ДИКТАТУРАТА (на Пролетариата ="културата" подигравателно)

31.08.2020 | 22:26

..."обобществяване" което доведе до празни прашни къщи (БИРДАС на Съборна №45 беше за Гостна на общината с 4 грамадни стаи с бани на етажа и още толкова в приземието; и със слугинска пристройка = да не би да върши някаква полезна работа та горкият софиянски "директор" ГрозЕНев спи по тавани и по " приятелски хотели" безплатно?). СЕГА МУТРИТЕ ТИХОМЪЛКОМ СИ ПРИВАТИЗИРАТ ОБРАТНО "ОБОБЩЕСТВЕНОТО" ОТ КОМУНИСТИТЕ. САМО ДЕТО ЛИПСВАТ ИСТИНСКИТЕ, КОРЕНЯЦИТЕ...

Отговори
3 1
Неутрален

Неутрален

31.08.2020 | 18:26

Бариерата е най-хубавото нещо, случило се на Резерват Старинен Пловдив и на туристите, които могат да се разхождат спокойно и да не се прескачат с колите и да дишат газове и прах. Не бариерата му пречи на Борис Палас...

Отговори
9 0
боко

боко

31.08.2020 | 22:11

НАСЪЛЗИ МЕ ТОЯ ДОНОСНИК НА МИЛИЦИЯТА И ДС...МНОГО СЪМ ПРИТЕСНЕН, НЕКАДЪРНИК С НЕКАДЪРНИК - КАРИЕРНИЯ МУ ВРЪХ БЕШЕ ДА ПРАВИ ПРИНЦЕСИ ДО ТУНЕЛА, ПОД КРИЛОТО НА МИЛИЦИЯТА И ПОД РЕДАКЦИЯТА НА ЙОРДАНОВ И ДАЧЕВ

Отговори
6 0
боко

боко

31.08.2020 | 22:11

НАСЪЛЗИ МЕ ТОЯ ДОНОСНИК НА МИЛИЦИЯТА И ДС...МНОГО СЪМ ПРИТЕСНЕН, НЕКАДЪРНИК С НЕКАДЪРНИК - КАРИЕРНИЯ МУ ВРЪХ БЕШЕ ДА ПРАВИ ПРИНЦЕСИ ДО ТУНЕЛА, ПОД КРИЛОТО НА МИЛИЦИЯТА И ПОД РЕДАКЦИЯТА НА ЙОРДАНОВ И ДАЧЕВ

Отговори
3 0
мхм

мхм

31.08.2020 | 17:43

Тоя чичо ми прилича на дрът комуняга... От къде кинти за хотел, спестява от закуски ли...!? Сега риве, че не вървяло. Не го мислете него, проблема не му е как да си плати тока, такива са алчни, ама много алчни...!!!!!!!!!!

Отговори
9 0
боко

боко

31.08.2020 | 22:11

НАСЪЛЗИ МЕ ТОЯ ДОНОСНИК НА МИЛИЦИЯТА И ДС...МНОГО СЪМ ПРИТЕСНЕН, НЕКАДЪРНИК С НЕКАДЪРНИК - КАРИЕРНИЯ МУ ВРЪХ БЕШЕ ДА ПРАВИ ПРИНЦЕСИ ДО ТУНЕЛА, ПОД КРИЛОТО НА МИЛИЦИЯТА И ПОД РЕДАКЦИЯТА НА ЙОРДАНОВ И ДАЧЕВ

Отговори
2 0
Клиент

Клиент

31.08.2020 | 15:24

Свободен пазар, Ти си отиваш, идва друг. Така е приятелю. Няма вакуум

Отговори
13 0
Попов

Попов

31.08.2020 | 14:13

Я, да не реве, що трябва да му помага държавата. Ей, че хрантутник.

Отговори
17 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?