Следвайте ни

Природният газ скочи с 10%, токът и парното кротуват

viber icon

От днес природният газ ще струва 24,72 лв. за мегаватчас, като през септември цената беше  22,46 лв.. Това е решила на закрито заседание днес Комисията за енергийно и водно регулиране. Увеличение е с 10 на сто. Независимо от увеличението на цената на природния газ, цената на електрическата и на топлинната енергия остават непроменени, съобщиха от регулатора.

В утвърдената цена на природния газ от 24,72 лв. за мвтч са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“.

В приетото от комисията решение е отчетена предложената на 1 октомври от "Булгаргаз" актуализирана цена на природния газ, в която е отразена постъпилата информация за пазарните индекси на европейските газови хъбове към 30.09.2020 г., за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за септември 2020 г. на Европейската централна банка, както и за осреднените цени на алтернативните на природния газ горива /мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1%, към 30.09.2020 г.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, променените условия по договора между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо долара.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?