Следвайте ни

Природният газ скача яко от септември

viber icon

Природният газ да поскъпне с 15,21% през септември. Това стана ясно на днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, условията по договора между "Булгаргаз" и ООО "Газпром экспорт"; и осреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ.

Предложението на обществения доставчик за цената на природния газ е съобразено с измененията в договора за доставка между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт" от 2 март 2020 г. Считано от 5 август 2019 г. цената на природния газ вече се изчислява всеки месец и се формира по нова ценообразуваща формула.

В доклада на "Булгаргаз се предлага цената на природния газ от 1 септември 2020 г. да бъде в размер на 21,51 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с действащата цена за месец август 2020 г. в размер на 18.67 лв./MWh увеличението е с 2,84 лв./MWh, или с 15,21%.

Предложената цена включва цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов подчерта, че докладът обективно отразява предоставената към заявлението информация, свързана с образуването на цената на природния газ от 1 септември 2020 г.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?