Следвайте ни

Природният газ ще поскъпне отново през април

С близо 30% ще бъде увеличението само за първите три месеца от годината

viber icon

Истинска въртележка с цените на природния газ очакват прзе следващите два месеца от "Булгаргаз". През следващия месец прогнозите са за поевтиняване с около 13 на сто, сочат разчетите. Причината е, че в момента има моментното намаление на цените на европейските борси, а и газовата компания ще използва количества от хранилището в Чирен.

Прогнозата за април обаче е за поскъпване, което спрямо мартенските нива ще е с близо 17 на сто, а спрямо сегашните скокът ще е с 4 процента. Което ще доведе до общо оскъпяване на природния газ с близо 30% от началото на годината в страната.

Тази прогнозна цена отразява развитието на европейските газови пазари и котировките на алтернативните на природния газ горива, като през април „Булгаргаз“ ще разчита основно на вноса на гориво от Русия и Азербайджан.

В първия ден от новия месец Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) съобщи, че цената на природния газ се повишава с почти 13% от 1 февруари. Регулаторът утвърди искането на „Булгаргаз“ за промяна на цената от новия месец.

С решението на КЕВР от 1 февруари към момента цената на природния газ е 30,39 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В началото на годината пък утвърдената от регулатора цена на природния газ беше в размер на 26,93 лв./MWh. Ако прогнозата за  април обаче се окаже вярна дружеството ще предлага мегаватчас за близо 33,40 лв.

Повишението е факт на фона на поскъпващия природен газ в Европа и на световните пазари. По-рано, по време на открито заседание на КЕВР, директорът на „Булгаргаз“ Николай Павлов уточни, че цената на природния газ на европейските спот пазари се е повишила с 45% в периода от 1 декември 2020 година до 27 януари 2021 година.

Причината е увеличеното търсене заради студеното време в части от Стария континент, както и Азия, накъдето са насочени всички доставки на втечнен газ в този момент.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай