Следвайте ни

Природният газ поевтинява, вижте с колко

viber icon

Цената на природния газ за януари е 26,93 лв. за мегаватчас, реши на закрито заседание на 1 януари Комисията за енергийно и водно регулиране. Това е все пак е намаление с 2,78%, спрямо последния месец на миналата година, въпреки че цените на европейските борси вървят нагоре и се очакваше увеличение. През декември газът струваше 27,70 лв. за мвтч. Все пак синьото гориво е с по-висока цена от тази, която на 11 декември „Булгаргаз“ внесе в КЕВР, тя беше 25,86 лв. за мегаватчас, пише 24 часа.

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия и те остават непроменени, съобщават от енергийния регулатор.

Поевтиняването на газа за януари у нас се дължи на доставките на газ от Азербайджан, които започнаха от днес и то в условия на значителен ръст на цените на европейските газови пазари. Азерското гориво е малко по-евтино от руския газ, казаха запознати.

От комисията съобщават, че са взели решения в съотвествие с променените условия на договора между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром экспорт", условията по договора между „Булгаргаз“ ЕАД и Azerbaijan Gaz Supply Company Limited /AGSC/ и споразуменията към него.

В него са отразени и пазарните индекси от европейските газови хъбове за декември 2020 г. , за средномесечния обменен курс на еврото към щатските долари на Европейската централна банка, осреднените цени на алтернативните на природния газ, горива: мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1% към 31.12.2020 г.

В утвърдената цена на природния газ от 26,93 лв. за мвтч са включени цената на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и за съхранение на количества газ в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?