Следвайте ни

Приемаме еврото без преходен период. Вижте от кога

viber icon

На 1 януари 2024 г., без преходен период България въвежда еврото. Това стана ясно днес след заседание на Координационният съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, на което бе приет проект на Национален план за въвеждане на еврото, оповестиха от Централната банка.

Според съобщението на БНБ датата на приемане на еврото ще съвпада с въвеждането му като официална разплащателна единица. Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс между еврото и лева. А след въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство, пише business.dir.bg.

Националният план за въвеждане на еврото в България е стратегическият документ, въз основа на който ще се реализира оперативната работа за замяна на лева с еврото. В него са дефинирани правилата за преизчисляване на цените и други стойности, обяснени са процедурите за замяна на пари в брой и за конвертиране на левови депозити и заеми с фиксирани и променливи лихвени проценти. Посочени са процедурите за снабдяване и разпространение на евробанкноти и монети, описани са необходимите законодателни промени. Този документ включва и основните принципи и етапи на информационната кампания, насочена към повишаване информираността на българските граждани за начина на замяна на лева с евро, визуалните и защитни характеристики на евробанкнотите и монетите, мерките за защита на потребителите и други важни въпроси, свързани с въвеждането на еврото.

Проектът на Националния план за въвеждането на еврото ще бъде публикуван за обществено обсъждане преди внасянето му за разглеждане от Министерския съвет.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Несъстоятелен спор с несъстоятелен лаком чифут

Несъстоятелен спор с несъстоятелен лаком чифут

01.07.2021 | 08:47

Майната му на туй че ти тъ ....пака плюеш по мен и други Българи мислещи като мен Но ти тъ ....пако плюеш и срещу гражданите и правителствата ПОДЧЕРТАВАМ на страни който далеч преди нас са признати членки на ШЕНГЕНСКОТО пространсво и въпреки всичко си отстояват своята валутна система А тъ ....паци като теб искат да подложат Българина на поредното унижение безалтернативно да приемат натрапено от тъ ...паци като теб едно решение безприкословно и без да му бъде чуто мнението При положение че нито имаме стандарта на онези страни работещи с евро а най вече сме години унижени да чакаме пред дверите на Шенген и на километрични опашки по изходни и входни Граничнопропусквателни пунктове Само този факт е достатъчно доказателство че ние не сме дорасли според чифутските ти Банкерски приятели да работим с евро А нейстовото им желание да ни набутат в тази система е просто да станем донори а не пълноправни членове

Отговори
4 2
До коментара за публичния линч

До коментара за публичния линч

01.07.2021 | 06:53

Такива като тебе ли, прости хора които си нямат представа от финанси, такива ли да питаме с референдума. Това не ти е Швейцария където хората са образовани и отговорни. Колкото по скоро се въведе еврото, толкова по добре за страната ни.

Отговори
7 3
Който реши да се готви за публичен линч

Който реши да се готви за публичен линч

30.06.2021 | 22:00

Дали ще приемем еврото е решение на целукупний Български народ и то чрез референдум Мечтите на някой като Шиши или Тиквата да си превъртят и узаконят кражбите след една такава врътка не са приоритет за Българина със съдран джоб Чехите от 20 години в Шенген и си запазиха кроната Поляците в Шенген си запазиха злотата Унгарските чифути на Орбан и те в Шенген си запазиха форинта А ние гледаме Шенген през крив макарон и пъплим като наказани роби през границите Шенгенски в километрични опашки и първите гъзомийници чифутски ще ни вкарват в Клуба на гениалните крадци на евраци Не Мерси Данке и Ебайл си мейч Референдум и само Народен Референдум и чрез него ще бъде решен въпроса Евро или Българский лев

Отговори
5 10
Поткрепям

Поткрепям

30.06.2021 | 20:57

България все едно прие еврото в момента в който въведе вълутния борд. И в момента нямаме суверенитет и не можем да печатаме левове когато поискаме. Така поне ще бъдем част от голямата европейска печатница.

Отговори
9 3
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

30.06.2021 | 20:00

Ако ще да преминем не на евро,а на китайски донги,докато не ни изравнят по стандарт с другите европейски държави,все едно,че сме си пак на левовата система.

Отговори
13 5
Бъбу

Бъбу

30.06.2021 | 19:39

Ако тогава ни управляват тези ол.. гофрени, няма въобще да ни приемат в Еврозоната. Всичко това беше постигнато благодарение на Борисов, но сега при този хаос който се е задал в икономиката, при предстоящата политическа криза, надали ще стане. В Европа много добре са ориентирани за случващото се у нас, много добре знаят че. се реставрират във властта комунисти и бивши ченгета, така че забравете за Еврозона, за Еврофондове и чужди инвеститори. Радвайте се на Радев, на славчо, на новите медии.

Отговори
12 19
Бай Тошо

Бай Тошо

30.06.2021 | 19:49

Гадни продажници, при комунизма да не бяхме на рубли!?

Отговори
15 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?