46
Следвайте ни

При лошия сценарий за цените: 2,87 за литър дизел през декември

viber icon

След скока на природния газ и рекордните цени на електроенергията за бизнеса според експертите подобен сценарий ни очаква и при петролните продукти, а в резултат на това - и в транспорта. Суровият петрол продължава да поскъпва в глобален мащаб и вече доближава 80 долара за барел, след като цената му се повиши до най-високите нива на борсата за последните 7 години. Последно подобни стойности за барел се търгуваха през 2014 г.

Колебанията на международните пазари вече дадоха отражение и върху родната търговия на дребно, като за ден в понеделник (4 октомври) цените по колонките скочиха средно с 2 стотинки за литър бензин или дизел и стигнаха средна цена от 2,30 лв. за литър и при двете най-масови горива. Така България е напът да стигне едни от най-високите цени при горивата в последните 3 години, които са именно от октомври 2018 година. Анализите показват, че на 5 октомври 2018 г. литър бензин в страната е струвал 2,29 лева (или със стотинка по-малко, отколкото в момента).  

Експерти прогнозират, че цената на бензина на колонка за крайния потребител ще продължи да расте в целия свят и към края на декември т.г. може да има още до 25% увеличение спрямо моментните цени. Бърза сметка показва, че ако подобни прогнози се сбъднат, цената за родните потребители може да подмине 2,87 лв. за литър.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Златев

Златев

07.10.2021 | 13:05

Дано 4.60 да стане а газта 3.40 и да се почисти града от прошляци.И автомобили над 5 години - данък с по 100 кинта отгоре за всяка година, да видиш как ще изчезнат 25 годишните таратайки. Има спирки и рейсове за тях. Баровци с 45 кв. Апартаменти и с по 3 бракми в семейството. Айде към Бачковския път и към бориките

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?