Следвайте ни

През трудната 2020 г.: Още 45 милиона инвестиции в Пловдивско

"Агромил" вдига шест нови силоза, "Сенид" - център за рехабилитация в Хисаря

viber icon

4 510 000 лева ще инвестира пловдивското дружество „Агромил България” АД в ново силозно стопанство за съхранение на стока. Инвестиционният проект предвижда изграждане на шест силоз​а и лаборатория, в която ще бъдат монтирани автоматични машини за взимане на проби. Проектът е сертифициран от Министерство на икономиката с клас А по Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) и ще създаде нови 12 работни места, съобщиха от ведомството на Лъчезар Борисов. Основният предмет на дейност на  „Агромил България” и свързаните с него дружества е производство, търговия и логистика на брашно, ориз и зърнени храни.

 Преди дни Министерство на икономиката сертифицира поредните шест дружества по ЗНИ на обща стойност над 110 млн. лв., които ще разкрият близо 600 нови работни места. Две от тях се развиват в Пловдивска област. 

По всичко личи, че трудната 2020 година ще надмине като стойност инвестициите на дружествата, сертифицирани от държавата като ключови инвеститори, в сравнение с 2019 г. Оценените до момента 32 проекта гонят милиард лева (малко над 850 млн. лв. са - б.а.), но това съвсем не означава, че са планувани или започнати тази година. Пътят от инвестиционния проект до сертифицирането му е доста дълъг процес, който отнема месеци и години. За сравнение, през миналата година сертифицираните като клас А или клас Б проекти като брой са приблизително същите, над 30, но като стойност са наполовина по-малки - около 400 млн. лева.

В последния процес по сертифициране икономическото министерство даде клас А и на още една инвестиция в Пловдивско в сектор здравеопазване. „Сенид“ ООД има инвестиционен проект „Медико и балнео-рехабилитационен център“ в   Хисаря. Инвеститорът възнамерява да вложи 41 500 000 лева и да отвори над 120 работни места за висококвалифицирани специалисти - медицински и немедицински персонал. Предвижда се   рехабилитационният център да разполага с добре оборудвани лекарски кабинети и зали за физиотерапия и лечебна физкултура.  Плановете са да бъдат обслужвани над 55 000 посетители годишно.

Тази година сертифицираните инвестиционни проекти са предимно в секторите производство, информационни технологии, здравеопазване и автомобилостроене, обобщават от Министерство на икономиката. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?