Следвайте ни

През 70-те: Пъстърва от Смолянско се изнасяла в цяла Европа

viber icon

В началото на 70-те години на миналия век в Смолянска област стартира един от най-големите проекти в Европа за отглеждане на пъстърва. В планината са построени за отрицателно време над 100 бетонни рибарника. Идеята за построяването им е на бившия шеф на ОК на БКП Величко Караджов, който използва Програмата за икономическа реформа на тогавашното правителство.

Най-много изкуствени басейни за отглеждане на риба се построяват по рек​ите Широколъшка, Чая, Въча и по горното течение на река Арда. ​Не се пропускат и по-малките реки. В края на 80-те години уловът от мрежа осигурявал 75% от произвежданите пъстърви у нас и около 30% от шарана, а оборотът бил от 6 до 8 млн. германски марки.

По настояване на Караджов дори в бетонните ограждения започва да се отглежда т. нар. горнопланински шаран. Произведената риба обаче далеч надхвърляла нуждите на населението, затова започнал масиран износ. Рибата се продавала в Западна Германия, Франция, Дания и други европейски държави. От тогавашните рибарници обаче сега работят едва 5-6. Западането тръгва, след като предприятието се раздържавява. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?