Следвайте ни

Преструктурирането на Агенция "Митници" - в мъгла

Реформата е заложена в блокираното с вето от президента предложение за изменение на Закона за корпоративното подоходно облагане

Преструктурирането на Агенция "Митници", за което "Марица" писа преди време, все още е под въпрос. Идеята за закриването на звената в Пловдив и Карлово обаче не се приема добре от бизнеса. Тепърва ще се решава съдбата на митническите поделения в страната. 

На 13 ноември президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД ЗКПО), приет седмица по-рано. Несъгласието на държавния глава е във връзка с четири разпоредби - данъка върху моторните превозни средства, отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци, въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от списъка на курортите в България и промените в Закона за митниците. 

"По своята правна характеристика Законът за митниците е устройствен закон и няма връзка с промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Поради това липсва основание извършването на промени, които засягат цялостната структура на Агенция „Митници“, да се прави с преходните и заключителни разпоредби на друг закон. Съгласно § 64 ЗИД ЗКПО съществуващите митници се закриват със заповед на министъра на финансите. Немислимо е да се закрият всички митници, защото това би означавало, че държавата остава без администрация, която да изпълнява нейните функции във връзка с провеждането на митническата политика. От разпоредбите на § 50, т. 1, б. „в“ и т. 2 е видно, че не става въпрос за закриване на митниците, а за преобразуването им в териториални дирекции на Агенция „Митници“. Затова е недопустимо предвиденото в § 64, изр. 2 прекратяване на правоотношенията на служителите поради закриване на администрацията", пише в част от мотивите си за ветото президентът.

Междувременно стана ясно, че шефът на Митница Пловдив Павел Геренски все още е в болнични. В края на октомври се пусна слух, че той е уволнен дисциплинарно. По същото време той излезе в болнични. Пред репортер на "Марица" Геренски обясни, че болничният му е удължен с месец. Уточни, че до момента не е получил документ за освобождаване, за него знаел само от слухове. От сайта на Агенцията е видно, че Павел Геренски все още се води началник на Митница Пловдив.

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?