49
Следвайте ни

Преса за малкия бизнес! Нямат пари да обявят дори фалит

viber icon

Между 20 и 30 процента от малките и средни фирми в България планират да прекратят дейност. Причините са две – пандемията и високите енергийни разходи. Това съобщи Елеонора Негулова, председател на Националнoто сдружение за малък и среден бизнес, предаде БТА. 

"В наши вътрешни анкети сред над 3000 членове, фирмите декларират нагласа да обявят, че прекратяват икономическата си дейност, защото другата процедура - обявяване на фалит и влизане в ликвидация, е тежка и скъпа", коментира още Негулова. Най-много обезсърчени са компаниите от сферата на услугите и от селското стопанство. "За фирмите от селското стопанство дори субсидиите вече не са спасителен ресурс, защото приходите им от продажба на земеделска продукция намаляват непрекъснато, а заради увеличението на цените преработвателите ги натискат да продават евтино", коментира Елеонора Негулова.

30-те лева, с които държавата реши да субсидира високите сметки за ток на някои предприятия, няма да решат проблема на малките и средни фирми, защото става дума за системни затруднения, смята още тя. Фирмите  нямат  проблем само с рекордните цени на електроенергията. „Сега в цикличен порядък се увеличава всичко друго, което ползваме като суровини и материали, защото енергоносителите рефлектират върху цените им”, каза председателят на Националнoто сдружение за малък и среден бизнес.

Евентуалното увеличаване на минималната заплата пък допълнително ще затрудни малкия бизнес, защото това значи нови разходи и ще доведе до съкращаване на персонал или до необявена заетост. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Биткойнър

Биткойнър

08.10.2021 | 14:47

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 1
Едер

Едер

08.10.2021 | 12:57

Още какво ви очаква под юмрука на фуражката , както при цоциалистите , банкрут на държдвата . Започна се с тока , газта , хляба , олиото и т.н .Очаквайте за парното, водата ....Да ви е честито овчидушието . Такава е подмяната с по големи айдуци .

Отговори
6 2
Терминал 2

Терминал 2

08.10.2021 | 11:05

Към Нова година хартийките ви няма да стигнат и за билет. Мислете бързо!

Отговори
11 2
Поредната лъжа.

Поредната лъжа.

08.10.2021 | 10:43

Сигурно пак искат помощ от държавата и за това казват че фалират

Отговори
4 6
Важното е

Важното е

08.10.2021 | 10:33

Да има пари за ваксини и ПСР-тестове

Отговори
6 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?