49

Пренареждане: ОББ и Райфайзенбанк се сляха, роди се най-голямата банка у нас

Седем месеца след първоначалното съобщение белгийската KBС Банк, която е собственик и на ОББ, придоби Райфайзен Банк. Сделката е в размер на 1 009 милиона евро. Тя включва и 100% от дъщерните дружества на Райфайзенбанк (България): Райфайзен Лизинг България, Райфайзен Асет мениджмънт (България), Райфайзен Застрахователен брокер и Райфайзен Сървис.

Райфайзенбанк влезе на нашия пазар през 1994 г. Тя е водеща универсална банка в България, предлагаща пълния набор от банкови услуги, услуги за управление на активи, лизинг и брокерски застрахователни услуги на физически лица, МСП и корпоративни клиенти. Банката е на шесто място с дял на местния пазар, възлизащ на 7.9% по отношение на активите и 8.4% по отношение на кредитите. Райфайзенбанк  има мрежа от 122 банкови клона в цялата страна, допълвани с мрежа от мобилни банкови консултанти, външни партньори и кредитни посредници. Има 2 500 служители, обслужващи 635 000 клиенти.

Райфайзен Лизинг България пък е четвъртата по големина лизингова компания у нас с  10.5% пазарен дял. Райфайзен Асет мениджмънт е третата по големина компания за управление на активи в България (9.7% пазарен дял и 106 милиона евро в активи под управление). Райфайзен Застрахователен брокер, която обслужва лизинга и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк (България) и разпространява продукти на 12 застрахователни компании  има 1% пазарен дял.  

Кредитният рейтинг на ОББ е най-високият сред банките в България и 2 пункта повече от този на България като държава, по данни на рейтинговата агенция Fitch.

Райфайзенбанк (България) и ОББ ще слеят дейността си, което ще позволи на КВС още повече да укрепи позицията си на банковия пазар в България. Прогнозното обединено дружество (ОББ и Райфайзенбанк (България) ще постигне 19,3% пазарен дял по отношение на активите (в сравнение с 11.4% за ОББ към днешна дата), с което KBC ще стане най-голямата банка в България, посочват от финансовата институция. 

KBC Груп присъства в българския финансов сектор от 2007 г.  Днес Групата присъства в България чрез Обединена българска банка (ОББ), ДЗИ (Застраховане), ОББ Интерлийз, ОББ Пенсионно осигуряване, ОББ Асет Мениджмънт, ОББ Факторинг, ОББ Застрахователен брокер и KBC Клон България. На 30 юли 2021 г. KBC придоби животозастрахователната и пенсионноосигурителна дейност на NN в България.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата