1553

Премиерът Петков: Службите ще проверят пак Gemcorp

Компанията Gemcorp, която подписа меморандум с правителството, ще бъде обект на нова проверка от българските служби за предходно участие на свързани с Русия лица в нея. Няма да се допуснат съмнителни капитали у нас.

Това обяви пред bTV министър-председателят Кирил Петков. Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти, като след разпита си в прокуратурата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че правителството е подписало "меморандум с неясни фирми за милиарди". Публикации в медиите свързаха фонда с руски олигарси в по-ранен период.

Петков благодари на разследващите журналисти за изнесената информация и обяви, че "тези факти ще ни накарат да направим много внимателна проверка, защото нашата беше на база на сегашното състояние".

"Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да било риск", каза премиерът. 

Американското посолство просто и ясно каза, че не застават зад тази инвестиция – нито са "за", нито са "против", просто се оттеглят от тази дискусия", коментира Петков, като допълни, че първата среща на Василев с другата обявена като американска енергийна компания в меморандума – IP3, е била по време на визита в САЩ.

Премиерът подчерта, че е подписано "общо писмо за намерение, но няма абсолютно нищо конкретно като реален договор: "Те просто казаха: "Ние имаме средства, които бихме искали да инвестираме в посока енергетика".

Пак тази вечер хората на Асен Василев от Министерството на финансите разпространиха следното прессъобщение:

 "Инвестиционен интерес от страна на американската компания IP3 беше заявен по време на работна вечеря на 15.02.2022 г. в рамките на посещението на българската енергийна делегация във Вашингтон.

На срещата присъстваха министърът на енергетиката Александър Николов, министърът на финансите Асен Василев, посланикът на САЩ в България н.пр. Херо Мустафа, българският посланик в САЩ н.пр. Тихомир Стойчев, г-н Мигел Хернандес, както и представители на американския и българския енергиен бизнес.

Впоследствие на 11.03.2022 г. в България пристигна съоснователят и директор на IP3, адмирал Майкъл Хюит. Адмирал Хюит и изпълнителният директор на Gemcorp, г-н Атанас Бостанджиев, поискаха среща с министър Николов и министър Василев, на която отново беше заявен инвестиционният интерес на двете компании в българската енергетика.

В резултат на проведените разговори, Министерството на енергетиката и компаниите IP3 Corporation и Gemcotp Holding LtD подписаха меморандум, който регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия и развитие на ядрената енергетика.“

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?